Rabarber är en underbar och mångsidig grönsak som kan användas i allt från pajer till sylt och saft. I denna omfattande guide kommer vi att utforska alla aspekter av att odla rabarber, från förberedelserna innan du planterar till skördetidpunkten och skötseln.

Tänk på detta innan du planterar rabarber

Att odla rabarber kan vara en fantastisk upplevelse, men det finns några viktiga saker att tänka på innan du sätter igång:

 1. Plats och solsken: Rabarber trivs bäst på en plats med fullt solsken eller åtminstone 6-8 timmar solljus per dag. Välj en plats som har bra dränering för att undvika vattenansamling.
 2. Markförberedelse: Förbered jorden noggrant genom att gräva en djup grop och förbättra markstrukturen med kompost eller annat organiskt material. Rabarber älskar en näringsrik jord.
 3. Sortval: Det finns olika rabarbersorter att välja mellan, så överväg vilken typ som passar din trädgård och dina behov bäst.
 4. Frosttålighet: Rabarber är ganska tåliga mot kyla, men de tål inte frost. Plantera dem efter den sista frosten på våren eller tidigt på hösten.
Rabarber

Hur planterar man rabarber?

När du har tagit hänsyn till ovanstående faktorer är det dags att plantera rabarber. Följ dessa steg:

 1. Förbered marken: Gräv en grop som är cirka 60 cm djup och 60 cm bred. Blanda i kompost för att förbättra jordens näringsinnehåll.
 2. Köp plantor: Köp rabarberplantor från en pålitlig plantskola eller trädgårdscenter. Plantera dem så att kronan (där stjälken och roten möts) är ca 5 cm under markytan.
 3. Radbildning: Plantera rabarberplantorna med en avstånd på minst 90 cm mellan varje planta för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa.
 4. Vattna och täck: Vattna rikligt efter plantering och täck marken med ett lager mulch för att bevara fukt och förhindra ogräs.
Rabarber

När kan rabarbern skördas?

Det tar vanligtvis några år innan rabarberplantorna är redo för skörd. Här är några riktlinjer att följa:

 • Första året: Undvik att skörda någon rabarber under det första året efter plantering för att låta plantan etablera sig ordentligt.
 • Andra året: Skörda försiktigt några stjälkar under det andra året om plantan ser stark och frisk ut. Ta bara en tredjedel av stjälkarna för att inte stressa plantan.
 • Efter andra året: Från och med det tredje året kan du skörda rabarber regelbundet från våren till tidig sommar. Dra stjälkarna uppåt och bort från plantan med ett mjukt ryck.
Rabarber

Kan man flytta rabarberplantor?

Ja, det går att flytta rabarberplantor om det behövs. Det bästa är att göra det på våren innan plantan börjar växa på allvar. Gräv upp hela plantan med rötterna och flytta den till den nya platsen. Se till att den nya platsen också uppfyller kraven för solsken och god dränering.

Hur sköter man om rabarber?

Att sköta om rabarber är relativt enkelt:

 • Vattna: Håll jorden fuktig men inte blöt. Rabarber är tåliga mot torka, men de trivs bäst med regelbunden bevattning.
 • Gödsla: Använd en balanserad gödselmedel på våren när de första skotten dyker upp.
 • Täck marken: Fortsätt att täcka marken med mulch för att behålla fukt och förhindra ogräs.
 • Delning: Dela rabarberplantorna vart 4-5 år för att förnya dem och öka produktiviteten.
Rabarber

Olika typer av rabarbersorter

Det finns flera rabarbersorter att välja mellan, och de kan delas in i två huvudkategorier:

 1. Rödstjälkig rabarber: Dessa har röda eller rosa stjälkar och anses vara sötare än gröna sorter. Exempel på rödstjälkig rabarber inkluderar ’Crimson Cherry’ och ’Valentine.’
 2. Grönstjälkig rabarber: Dessa har gröna stjälkar och är något syrligare än de rödstjälkiga. Exempel på grönstjälkig rabarber inkluderar ’Victoria’ och ’Glaskin’s Perpetual.’

Välj den sort som passar din smak och trädgårdens förutsättningar bäst.

Sammanfattningsvis är rabarber en tacksam grönsak att odla i trädgården. Genom att välja rätt plats, följa planterings- och skötselråd, samt välja den sort som passar dina preferenser, kan du njuta av en riklig skörd av denna läckra och mångsidiga grönsak år efter år. Med rätt vård kan dina rabarberplantor fortsätta att producera i decennier och ge dig många smakfulla möjligheter i köket.

Rabarber

Fakta om Rabarber

1. Botaniskt bär rabarbernamnet Rheum rhabarbarum: Rabarber är en flerårig växt och tillhör familjen Polygonaceae. Dess vetenskapliga namn är Rheum rhabarbarum, och det finns olika sorter av rabarber som varierar i färg och smak.

2. Födelsen av rabarber: Ursprunget till rabarber är asiatiskt, med sina rötter i Kina och Tibet. Den användes ursprungligen för medicinska ändamål på grund av sina naturliga laxerande egenskaper.

3. Ätbara delar: Endast rabarberstjälkarna är ätliga, medan rabarberbladen är giftiga och innehåller ämnen som kan vara skadliga för människor.

4. Säsongsbetonad gröda: Rabarber är en säsongsbetonad gröda och skördas vanligtvis från tidig vår till mitten av sommaren. Skörda rabarber under denna tid för bästa smak och konsistens.

5. Första rabarberskörden: När du planterar nya rabarberplantor bör du vara tålmodig. Det tar vanligtvis 2-3 år innan plantan är redo för sin första skörd. Detta är viktigt för att ge plantan tillräckligt med tid att utveckla ett starkt rotsystem.

6. Variation i färg: Rabarber finns i olika färger, inklusive röd, rosa och grönsakar. De olika färgerna påverkar inte bara utseendet utan även smaken. De röda och rosa sorterna tenderar att vara sötare än de gröna.

7. Näringsvärde: Rabarber är en hälsosam grönsak med lågt kaloriinnehåll och högt fiberinnehåll. Den är rik på vitaminer som C och K samt mineraler som kalium och mangan.

8. Användning i köket: Rabarber används ofta i bakverk, pajer, sylt, saft och geléer. Dess syrliga smak kan balanseras med socker och användas i olika recept.

9. Traditionell medicin: I traditionell kinesisk medicin har rabarber använts för sina medicinska egenskaper i århundraden. Den användes för att främja matsmältningen och behandla förstoppning.

10. Lång livslängd: När rabarberplantor väl etablerar sig och tas om hand ordentligt, kan de fortsätta producera i trädgården i upp till 15 år eller mer.


Rabarber

Frågor och svar

Kan jag äta rabarberbladen?

Nej, rabarberblad är giftiga och bör inte ätas. Endast stjälkarna är ätliga.

Hur beskär jag rabarberplantor?

Beskär inte rabarberplantor under första året. Därefter kan du klippa bort gamla och döda blad under växtsäsongen.

Vad gör jag om min rabarberplanta blir angripen av skadedjur?

Använd organiska bekämpningsmedel om det behövs och försök att hålla trädgården fri från ogräs, vilket kan locka till sig skadedjur.

Kan jag odla rabarber i krukor eller behållare?

Svar: Ja, det går att odla rabarber i större krukor eller behållare om du har begränsat utrymme i trädgården. Se till att behållaren är tillräckligt djup för att rymma rabarberrötterna och att dräneringen är bra.

Hur förvarar jag skördad rabarber?

Skördad rabarber kan förvaras i kylskåp i en plastpåse i upp till en vecka. För att förlänga hållbarheten kan du blanchera och frysa den i mindre bitar för användning senare.