Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gardenstore, Byggmax & Proffsmagasinet.

Alla vi som älskar trädgårdar och lägger ned mycket tid på den vet om att en levande trädgård också innebär att man måste lägga mycket tid på att ta hand om den. Hur mycket som än klipps, ansas, rensas och röjs så räcker det att titta bort en kort stund så har naturen gasat på och växt över alla breddar. Den som vill ha en ordnad trädgård för därför en ständig kamp med alla verktyg som står till buds för att styra naturen åt rätt håll. Dels för att hålla snyggt och dels för att det starkare ogräset inte ska ta död på de odlade växterna. 

Med riktiga verktyg blir jobbet så mycket lättare. Vad det än handlar om. Och så är det även när det kommer till trädgården och röjsågar. För den där lilla trimmern som kostar ett par hundralappar kanske kan fungera om du har en marklägenhet eller radhusträdgård. Men så fort det handlar om en större trädgård så är det skönt att ha ordentliga verktyg att använda sig av. Och tanken med en röjsåg är inte bara att den ska användas vid röjningar av stora partier. Det är också bra att ha en ordentlig häcksax för att ta hand om sina häckar. Fördelen med en röjsåg är att den inte backar för tuffare jobb och att den dessutom har en bättre och högre livslängd än en vanlig trimmer.

I vår recension har vi valt drömprodukten Röjsåg Bensin STIHL FS 490 C-EM KW, följd av mellanprodukten Gräsröjare Stiga SBC 252 D och budgetprodukten Röjsåg SBC 500 AE Batteri Stiga. Specialaren blev Kombimaskin Stihl KM 94 R-CE.

Vi har även valt 4 bubblare: Röjsåg Husqvarna 545FR, PowerFlex AL-KO Röjsåg GT 4235, Batteridriven Gräsröjare Husqvarna 520iRX & Gräsröjare Bensin AL-KO BC 330 B.


Drömprodukten: Röjsåg Bensin Stihl FS 490 C-EM KW

Drömprodukten: Röjsåg Bensin Stihl FS 490 C-EM KW

Stihl FS 490 C-EM KW är en lättstartad (Easy2Start) och stark röjsåg med elektroniskt motorstyrningssystem, STIHL M-Tronic, för optimal effekt och låg bränsleförbrukning i alla lägen. En suverän röjsåg som vi har valt ut till vår drömprodukt i kategorin.


Mellanprodukten: Gräsröjare Stiga SBC 252 D

Mellanprodukten: Gräsröjare Stiga SBC 252 D

Röjsågen STIGA SBC 252 D drivs av en pålitlig motor på 51,7 cc (1,55 kW) och är perfekt för krävande uppgifter med en rak rigg och en arbetsbredd på 45 cm. En superbra röjsåg med alla de funktionaliteter man söker!


Budgetprodukten: Röjsåg SBC 500 AE Batteri Stiga

Budgetprodukten: Röjsåg SBC 500 AE Batteri Stiga

SBC 500 AE är en lättanvänd 48V gräsröjare som är idealisk för att trimma och röja gräset i varje hörn av din trädgård.


Specialaren: Kombimaskin Stihl KM 94 R-CE

Specialaren: Stihl KM 94 R-CE

Kombimaskin Stihl KM 94 R-CE består av en lätt KombiMotor med loophandtag, ekonomisk 2-MIX motor och enkel start med STIHL Easy2Start. Produkten är vår utvalda specialare då produkten har många användningsområden och är väldigt flexibel!


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Röjsåg Bensin Stihl FS 490 C-EM KW

Drömprodukten: Röjsåg Bensin Stihl FS 490 C-EM KW

Stihl FS 490 C-EM KW är en lättstartad (Easy2Start) och stark röjsåg med elektroniskt motorstyrningssystem, STIHL M-Tronic, för optimal effekt och låg bränsleförbrukning i alla lägen. Röjsågen har dessutom en 25° vinkelväxel optimerad för skogsröjning och handtagsvärme för optimal komfort i alla väder. Produkten levereras som standard med STIHLs röjsele ADVANCE X-TREEm och HP sågklinga. En suverän röjsåg som vi har valt ut till vår drömprodukt i kategorin.

Information om produkten:

 • Effekt kW/hk: 2,4/3,3
 • Ljudeffektnivå med metallverktyg dB(A) 2): 116
 • Ljudtrycksnivå med metallverktyg dB(A) 2): 102
 • Vibrationer med metallverktyg vänster/höger m/s² 3): 2,8/2,8
 • Tankvolym l: 0,99

Mellanprodukten: Gräsröjare Stiga SBC 252 D

Mellanprodukten: Gräsröjare Stiga SBC 252 D

Röjsågen STIGA SBC 252 D drivs av en pålitlig motor på 51,7 cc (1,55 kW) och är perfekt för krävande uppgifter med en rak rigg och en arbetsbredd på 45 cm. En superbra röjsåg med alla de funktionaliteter man söker! Den förstärkta konstruktionen och den låga vibrationsnivån säkerställer användarkomfort, vilket kombineras med en välbalanserad motor. Det ergonomiska, dubbelhandtaget ger utmärkt komfort och kontroll under alla förhållanden. Tap&Go-huvudet i nylon med två trådar matar snabbt fram tråden när du trycker huvudet mot marken. 3T-klingan i metall och dubbelselen medföljer som standard.

Information om produkten:

 • 2-taktsmotor På 51,7 Cc
 • Dubbelhandtag
 • Rak Rigg Med Förstärkt Stöd
 • Klippbredd På 45 Cm
 • Trimmerhuvud Med Två-tråd (Pro) Och Tap&go Samt 3t-klinga Medföljer

Budgetprodukten: Röjsåg SBC 500 AE Batteri Stiga

Budgetprodukten: Röjsåg SBC 500 AE Batteri Stiga

SBC 500 AE är en lättanvänd 48V gräsröjare som är idealisk för att trimma och röja gräset i varje hörn av din trädgård. Om du har köpt någon av våra nya klippare i 500 Dual serien, kan du använda sammabatteri i denna maskin.Skärhuvudet har en klippbredd på 38 cm, och det ingår även en 4 tandad klingaMed 4,0 Ah batteriet kan du arbeta i upp till 45 minuter (+/- 20%)på en laddning.Enkelsele ingår.(Batteri & Laddare ingår ej)


Specialaren: Stihl KM 94 R-CE

Specialaren: Stihl KM 94 R-CE

Kombimaskin Stihl KM 94 R-CE består av en lätt KombiMotor med loophandtag, ekonomisk 2-MIX motor och enkel start med STIHL Easy2Start. Produkten är vår utvalda specialare då produkten har många användningsområden och är väldigt flexibel!

Produkten är utrustad med STIHL ECOSPEED som gör att du kan ställa in maxvarvtalet, helt steglöst, direkt på handtaget. Beroende på arbetssituation kan du spara bränsle och maskinen får också en lugnare gång på dellast. KombiMotorn är med sin delbara konstruktion mycket flexibel och enkel att både förvara och transportera. Alla STIHLs KombiVerktyg passar.

Information om produkten:

 • Ljudeffektnivå dB(A) 1): 109
 • Ljudtrycksnivå dB(A) 1): 95
 • Längd till kopplingsmuff cm: 90
 • Tankvolym l: 0,54
 • Vibrationer vänster/höger m/s² 2): 7,2/7,2

Bubblare

Röjsåg Husqvarna 545FR

Röjsåg Husqvarna 545FR

Husqvarna 545FR levereras komplett med trimmerhuvud, gräsklinga och sågklinga. Denna flexibilitet gör den till en perfekt lösning för alla som behöver båda produkternas fördelar i ett enda kraftfullt paket. X-Torq®-motorn ger råstyrka och utmärkt bränsleekonomi. LowVib®-avvibreringssystem ger användaren maximal komfort och kontroll. En komplett kombinationsmaskin för alla situationer.


PowerFlex AL-KO Röjsåg GT 4235

PowerFlex AL-KO Röjsåg GT 4235

Skonsam trimning för människan och miljön: tyst och utan utsläpp med PowerFlex AL-KO Röjsåg GT 4235 i PowerFlex serien, den flexible mästaren för alla kanter och hörn inom ”gräsklippning”

Innovativ batteriteknik med höga kraftreserver. Kraftpaketet solo by AL-KO GT 4235 Li-Ion övertygar med perfekt klippningsresultat i beprövad AL-KO-kvalitet. Utan utsläpp och tyst sköter den kraftfulla batteriröjsågen sina uppgifter i hemmaträdgårdar. Den höga prestandan, i kombination med stor klippbredd och ergonomiskt cykelhandtag och låg vibration i drift, underlättar arbetet på alla ytor och kanter i din trädgård.

Information om produkten:

 • Kraftfullt 42 V litium-ion-batteri i PowerFlex serien för trimning utan utsläpp (batteri och laddare ingår ej)
 • Viskande arbete när som helst på dygnet
 • Låg vibration och välbalanserad
 • Ergonomiska handtag och låg vikt
 • Inkl. skärblad och trimmerhuvud

Batteridriven Gräsröjare Husqvarna 520iRX

Batteridriven Gräsröjare Husqvarna 520iRX

Husqvarna 520iRX är en lätt och högpresterande trimmer med röjstyre och bekväm sele för professionell användning. Den har utmärkt ergonomi, tvåvägsrotation på trimmerhuvudet och borstlös motor vilket ger trimmern lång livslängd.


AL-KO BC 330 B

AL-KO BC 330 B

AL-KO BC 330 B är en röjsåg med en startvänlig 0,9kW 2-taktsmotor som gör röjsågen lätt att använda, även för nybörjare och hobbyträdgårdsmästare. Arbetar sig igenom alla typer av terräng – stora gräsmattor, högt gräs, häckar, sluttningar eller täta buskar. Utbytbart trimmerhuvud.


Sammanfattning

Tillverkarna är noggranna med att skilja på gräsröjare och röjsåg. I många fall är det dock inte mycket som skiljer sig mellan de båda. Det du ska tänka på vid ett köp är hur stora ytor som ska arbetas med och vilken typ av växtlighet som du önskar kunna hantera med röjsågen. Det skiljer sig inte så mycket pengar mellan den bästa gräsröjaren och en vettig röjsåg som proffsen använder sig av. Så det är bättre att ta till lite mer redan från början. Roligt att se är att miljötänket och innovationerna även pågår inom området röjsåg så här finns något för alla önskemål.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa röjsågen.

Vilken är bästa röjsågen?

Det som är den bästa röjsågen för en person är inte den bästa för den andra. Även om det är klokt att inte snåla med effekten och komforten så är det onödigt att lägga allt för många tusenlappar på en röjsåg som du kanske mer ska använda som gräsröjare eller trimmer.

Vad är skillnaden på en röjsåg och en grästrimmer?

Många av tillverkarna av produkterna är noggranna med att skilja på gräsröjare och röjsåg. I många fall är det dock inte mycket som skiljer sig mellan de båda. Enkelt förklarat har röjsågen oftare ett så kallat bikestyre medan trimmern har ett loophandtag. Generellt sett är också röjsågen lite tyngre och har en högre motoreffekt än trimmern. Grästrimmern passar bättre till lättare ändamål medan röjsågen är främst avsedd för lite tyngre arbete, som exempelvis skogsarbete. Det du ska tänka på vid ett köp är hur stora ytor som ska arbetas med och vilken typ av växtlighet som du önskar kunna hantera med röjsågen. Det skiljer sig inte så mycket pengar mellan den bästa gräsröjaren och en vettig röjsåg som proffsen använder sig av. Så det är bättre att ta till lite mer redan från början.

Vilket drivmedel är bäst till min röjsåg?

Idag finns det röjsågar som drivs med batterier, vilket är det miljömässigt bästa alternativet. Men dagens bensindrivna röjsågar är anpassade för att släppa ut så pass lite avgaser att miljöpåverkan inte är lika stor som den tidigare varit.

Finns det dåliga röjsågar?

När du ska köpa en röjsåg så är det viktigt att du noga läser på vilken kapacitet den har. Och glöm inte att även den bästa röjsågen är en röjsåg. Det är inte något som man ska fälla träd med.

Källor
 • https://www.gardenstore.se/rojsag-bensin-stihl-fs-490-c-em-kw
 • https://www.gardenstore.se/grasrojare-stiga-sbc-252-d
 • https://www.byggmax.se/r%C3%B6js%C3%A5g-sbc-500-ae-batteri-stiga-p7039249
 • https://www.gardenstore.se/kombimaskin-stihl-km-94-r-ce
 • https://www.gardenstore.se/rojsag-husqvarna-545fr
 • https://www.gardenstore.se/powerflex-al-ko-rojsag-gt-4235-utan-batteri-laddare
 • https://www.gardenstore.se/batteridriven-grasrojare-husqvarna-520irx-utan-batteri-och-laddare
 • https://www.proffsmagasinet.se/tradgard-fritid/tradgardsmaskiner/bensindrivna-tradgardsmaskiner/grastrimmer-och-rojsagar/al-ko-bc-330-b-rojsag-1180146
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 4 votes
Varumärke
FS 490 C-EM KW
Produktnamn
Stihl