Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gardenstore.se & Granngården.

Trädgården behöver lite uppmärksamhet snarast möjligt. Ogräset har fått härja vilt och har nu blivit stora träd. Snarare än små oskyldiga groddar som du snabbt rycker upp för hand. Nej, det krävs någonting starkare denna gång. Självklart kan du slipa upp en yxa och ställa dig och hugga i flera timmar. Du kanske hinner fälla ett träd. Två om du är extra händig.

Eller så kan du dra nytta av teknikens under och skaffa dig en motorsåg. De tjockaste grenarna kommer då att kyssa marken på ett litet kick. Att hugga ner stora, gamla stammar kan liknas vid att sticka in en kniv i rumstempererat smör. Arbeten som förut skulle ha tagit flera veckor kan nu klaras på ett par dagar.

Men det krävs mer än att bara rusa iväg till närmaste affär och köpa första bästa motorsåg. Kvalitén är av högsta vikt, framför allt för säkerhetens skull. Om maskinen är felbyggd kan man hugga ner ett par grenar och ett ben i rena farten. Om den ens startar. Därför har vi satt ihop en genomgående recension. Vi har tittat på kvalitét, säkerhet, funktion och pris. Vi har letat fram de bästa motorsågarna åt dig, och förklarar lite om var och en av dem här. På så sätt kan du välja den som passar bäst till just dina behov.

Dessa produkter blev prisvinnare i vår undersökning. Drömprodukten blev Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH, följd av mellanprodukten Batterimotorsåg STIHL MSA 200 C-BQ, 36 V och budgetprodukten Motorsåg MTD ECS 1800/35. Specialaren blev Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550 W.

Vi har även valt ut fyra bubblare: Nummer 1 är Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II. Nummer 2 är Motorsåg STIHL MS 171. På tredjeplats kom Motorsåg STIHL MSA 200 C-B, och nummer 4 blev Motorsåg Stiga SP 426.


Drömprodukten: Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH

Drömprodukten: Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH

Jonsereds motorsåg har tillverkats för högsta möjliga prestanda även vid de tuffaste jobben. Dess unika turboteknik separerar insugningsluften från damm och sågspån, så att luftfiltret håller längre.


Mellanprodukten: Batterimotorsåg Stihl MSA 200 C-BQ

Mellanprodukten: Batterimotorsåg Stihl MSA 200 C-BQ

En idealisk hjälpreda, oavsett om det ska byggas, sågas ved eller arbetas inomhus. Batterimotorsågen STIHL MSA 200 C-BQ har en snabbkedjespänning som gör det möjligt att spänna kedjan utan behov av andra verktyg. Ett extra bromssystem ökar säkerheten.


Budgetprodukten: Motorsåg MTD ECS 1800/35

Budgetprodukten: Motorsåg MTD ECS 1800/35

Kompakt och lätt motorsåg som passar utmärkt för vedhuggning eller byggarbeten. Motor samt kedja från det berömda märket Oregon. Dess smarta upphängningar skyddar händer och leder genom att dämpa vibrationerna.


Specialaren: Grenkap Black & Decker ”ALLIGATOR” 550W

Specialaren: Grenkap Black & Decker "ALLIGATOR" 550W

Utformad som en grensax, klarar den grenar på upp till 100 mm. Kedjan är helt skyddad för maximal kapacitet. Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550W är perfekt för dig som snabbt och enkelt vill trimma flera smådetaljer i trädgården.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH

Drömprodukten: Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH

På topp i vår lista kom Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH. Det är den perfekta motorsågen för professionella användare, tack vare sina många smarta funktioner. Den är “grön”: funktionen Clean Power reducerar skadliga emissioner av avgaser med upp till hela 75 %. Bränsleförbrukningen minskas med upp till 20 %. Funktionen Peak Pulse möjliggör ett effektivare arbete genom hög kedjehastighet och snabb acceleration. Och vibrationselementet som Jonsered använder är bland de bästa vibrationsdämpningarna som finns att få tag på.

Förutom detta har Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH även en unik turboteknik som skyddar luftfiltret och gör att det inte blir igentäppt lika snabbt. Detta lyckas den med genom att separera upp till 97 % av sågspån och damm från insugningsluften. Tekniken Spin Start gör att dragmotståndet i starthandtaget minskas med hela 40 %. Och som grädde på tårtan har Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH en mysig liten extrafunktion. För att du ska slippa frysa om fingrarna när det är kallt ute, har de inkluderat handtagsvärme. Alla dessa funktioner gör det väldigt roligt att arbeta med Motorsåg Bensindriven Jonsered 2253WH. Ostyriga grenar och stammar kommer inte att ha en chans. Vare sig det är sommartid eller vintertid. Det är inte att undra på att denna modell blev vår favorit!


Mellanprodukten: Batterimotorsåg Stihl MSA 200 C-BQ, 36 V

Mellanprodukten: Batterimotorsåg Stihl MSA 200 C-BQ

Vårt mellanval är Batterimotorsåg STIHL MSA 200 C-BQ på 36 V, som dock säljs exklusive batteri och laddare. Det välkända märket STIHL producerade sina första motorsågar år 1926. Sedan dess har de hunnit bli ett av de mest kända och köpta varumärken för trädgårds- och skogsmaskiner. Det är därför inte alls konstigt att deras Batterimotorsåg STIHL MSA 200 C-BQ är ett riktigt kraftpaket till motorsåg. Denna idealiska hjälpreda har förstklassig skäreffekt. Svärdet på 30 cm är långt och kraftigt nog att klara trädstammar som är upp till 20 cm breda. 

Batterisåg STIHL MSA 200 C-QB, 36 V har en sågkedja med låga vibrationer och kasttendens, vilket ökar säkerheten. För extra poäng när det gäller detta, har den även ett extra bromssystem. Så fort det bakre handtaget släpps, kommer kedjan att stanna. Det tar mindre än en sekund för den att stanna, vilket ger en extra nivå av säkerhet vid arbete, start, förflyttning och korta arbetsstopp. Motorsågen har två handtag: ett ergonomiskt utformat handtagsrör på framsidan, och ett bakre handtag med en svart mjuk greppmatta. Detta gör att sågen alltid ligger säkert i handen. Det är bekvämt oavsett arbetsställning. Vi uppskattar verkligen all uppmärksamhet som STIHL har lagt på säkerheten när det gäller Batterisåg STIHL MSA 200 C-QB, 36V. 


Budgetprodukten: Motorsåg MTD ECS 1800/35

Budgetprodukten: Motorsåg MTD ECS 1800/35

För dig som letar efter en bra motorsåg som gör sitt jobb på rätt sätt utan att vara för märkvärdig för kassan, har vi valt Motorsåg MTD ECS 1800/35. Det är en kompakt och ganska lätt eldriven motorsåg. Höljet har ett nivåfönster så att du kan kolla nivån på kedjeoljan. På så sätt ser du till att motorsågen är i sitt bästa skick hela tiden. Motorn är väldigt kraftfull. Den har tillverkats av Oregon, ett av de ledande varumärkena av motorsågar. Därifrån kommer också MTD ECS 1800/35s kedjor, vilket garanterar hög prestanda och lång livstid. 

MTD ECS 1800/35 är en eldriven motorsåg. Du behöver inte lägga pengar på bensin, utan bara sätta in sladden i väggen. Detta kan verka lite jobbigt när väggkontakten sitter lite längre bort än vad sladden räcker till för. Men detta fixar du enkelt med en skarvsladd – och för en budgetmotorsåg tycker vi att det är ett bra alternativ mot att betala dyra pengar för en modell med färre funktioner. Svärdet på MTD ECS 1800/35 är 35 centimeter långt, och motorn är på 1800 W. Därav namnet. För att skydda användarens händer och leder, har motorsågen inkorporerade gummiupphängningar som dämpar vibrationerna. Med alla dessa detaljer, tycker vi att MTD ECS 1800/35 är ett utmärkt val för den som vill ha en händig allt-i-allo motorsåg för mindre arbeten i trädgården.


Specialaren: Grenkap Black & Decker ”ALLIGATOR” 550W

Specialaren: Grenkap Black & Decker "ALLIGATOR" 550W

Som Specialare har vi valt en väldigt unik motorsåg. Eller ska vi kanske säga motorsax? Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550W är en kombination av den vardagliga saxen med snabbheten och styrkan hos en mini motorsåg. Den är eldriven, så det enda du behöver göra är att koppla in kontakten i väggen, så är den redo att använda. “ALLIGATOR” kan användas enkelt med en enda hand, och den passar överallt i trädgården. Använd den för att kapa av grenar på upp till 10 centimeter i diameter.

Specialaren: Grenkap Black & Decker "ALLIGATOR" 550W

Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550W ska förvaras utom räckhåll för barn, för det ÄR en motorsåg. Detta sagt, så är den en av de säkraste modellerna att använda. Svärd och kedja omges av ett metallskydd. Smörjsystemet är enkelt, för snabbt underhåll. Saxgreppet höjer denna motorsåg från konkurrenterna, och den kraftfulla motorn gör att du kan klara även de hårdaste grenarna. Så länge de inte är tjockare än 10 centimeter. Det är trots allt en minisåg. Är det träd du vill fälla, bör du leta efter en vanlig motorsåg med ett längre svärd. Om du avgör att Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550W passar till dina behov, vill du säkert också gärna veta att den kommer med en garanti på hela 2 år.

Specialaren: Grenkap Black & Decker "ALLIGATOR" 550W

Våra bubblare

Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II

Motorsåg Husqvarna 130 II

Som nummer ett på vår lista av bubblare har vi Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II. Denna lättanvända och pålitliga motorsåg har fångat vårt intresse tack vare sin stora skärkapacitet och robusta uppbyggnad. Det handlar om en bra motorsåg för sporadiska arbeten i trädgården. Husqvarna har implementerat ett centrifugalluftrengöringssystem i denna såg. Syftet med detta system är att minska slitage, samtidigt som sågen kan användas under längre tid mellan rengöringar av filtret. 

Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II har en funktion som kombinerar choke och stoppreglage, vilket snabbar på starten och samtidigt minskar risken för att motorn flödas. Kedjesträckningen görs snabbt och enkelt. Sågen har även en bränslepump som förenklar starten. De vibrationsdämpare som inkluderats skänker ett effektivt skydd till användarens händer och armar. Detta gör det väldigt bekvämt att använda Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II. Själva motorn använder tekniken X-Torq, som minskar utsläpp och förbrukning av bränsle. Detta sker i enlighet med de allra strängaste miljöreglerna som finns. Därför har denna motorsåg tagit första plats bland våra fyra bubblare. 


Motorsåg STIHL MS 171

Motorsåg STIHL MS 171

Som god tvåa på vår lista av bubblare har vi Motorsåg STIHL MS 171. Denna händiga motorsåg har skapats främst för vedhuggning och fritidsbruk. Sågen har ett engreppsreglage, vilket gör den väldigt användarvänlig. Ett långtidsluftfiltersystem har också byggts in, vilket förenklar underhållet. Motorsågen har även ett reglersystem i förgasaren som heter STIHL Kompensator. Detta system ser till att blandningen av bränsle och luft alltid regleras efter hur smutsigt filtret är. Du får alltså optimal effekt med så låga utsläpp som möjligt, vilket förlänger tiden mellan filterrengöringar.

Motorsåg STIHL MS 171
Motorsåg STIHL MS 171

Alla Motorsåg STIHL MS 171s viktigaste funktioner sköts med ett enda reglage. Detta inkluderar drift och stopp, samt varm- och kallstart. På detta sätt blir det lättare, bekvämare och säkrare att arbeta. För att göra maskinen ännu mer ergonomisk, har maskinen ett högeffektivt antivibrationssystem. Buffertzonerna tar upp vibrationer från motor och såg. Och tycker du att det är svårt att få motorsågen att starta, kommer du att gilla STIHLs ElastoStart. Det är ett specialhandtag med ett fjädersystem som tar upp och dämpar de krafttoppar som annars belastar muskler och leder.


Motorsåg STIHL MSA 200 C-B 

Motorsåg STIHL MSA 200 C-B

Tredje på vår lista av bubblare finns Motorsåg STIHL MSA 200 C-B. Det är ett riktigt miljöval som klarar högt ställda krav när det gäller både effekt och komfort. Motorsågen har en EC-motor som förlänger batteriets livslängd med upp till 70 %. Detta gör att den kan hämta ut upp till 55 % mer effekt ur batteriet. Motorn är lätt, kompakt och väldig uthållig. STIHL förser sina motorsågar med ett extra bromssystem som heter QuickStop Super. Detta system går ut på att stanna sågkedjan så fort det bakre handtaget släpps, eller vid kraftiga kast. Du kan således förflytta motorsågen, starta den och göra korta arbetsstopp på ett mycket säkert sätt.

Motorsåg STIHL MSA 200 C-B

Motorsåg STIHL MSA 200 C-B har ett system som heter STIHL Ematic. Syftet med detta system är att minska maskinens oljeförbrukning. Svärdet och kedjan är konstruerade på ett sätt som gör att oljan hamnar precis där den behövs bäst. Du slipper onödig slöseri med olja, vilket gör att driften blir billigare i längden och är snällare mot miljön. Maskinens bakre handtag har en mjuk greppmatta som är väldigt skön att hålla i. Med hjälp av denna kan du ha ett ordentligt grepp på maskinen oavsett arbetsställning. Hurra för STIHLs säkerhetsåtgärder!


Motorsåg Stiga SP 426

Motorsåg Stiga SP 426

Den fjärde bubblaren på listan av nämnvärda motorsågar är Motorsåg Stiga SP 426. Denna händiga apparat lämpar sig lika bra för avancerade arbetsuppgifter som för dagliga sysslor. Den kraftfulla motorn klarar av att kapa grenar och stammar på ett effektivt sätt. Ska du hugga ved? Är det bångstyriga grenar som behöver tuktas? Motorsåg Stiga SP 426 är gjord för att klara bådadera. Vevhuset i magnesium gör för en låg vikt, snabbt en snabbare kylning efter arbetet. För att minska förbrukningen har Motorsåg Stiga SP 426 en teknik av cylinder och kolv. Nyckeln är placerad precis under det bakre handtaget, för att höja komforten.

Motorsåg Stiga SP 426
Motorsåg Stiga SP 426

Sammanfattning

En motorsåg är utan tvekan en av de händigaste apparaterna som tillverkats när det gäller skog- och trädgårdsredskap. Den sparar otaliga timmar och mycket ansträngning. Men motorsågen är också en farlig maskin som måste hanteras med ansvar. En av de viktigaste sakerna du måste tänka på är säkerheten. Vilka säkerhetsåtgärder erbjuder den modell du tänkt köpa? Vikten spelar också roll! Kommer du att orka bära motorsågen i flera timmar för att få färdigt nödvändiga arbetsuppgifter? Vi är säkra på att ett av våra ovannämnda toppval kommer att passa in perfekt i ditt trädgårdsliv.

Dessa produkter blev prisvinnare i vår undersökning. Drömprodukten blev Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH, följd av mellanprodukten Batterimotorsåg STIHL MSA 200 C-BQ, 36 V och budgetprodukten Motorsåg MTD ECS 1800/35. Specialaren blev Grenkap Black & Decker “ALLIGATOR” 550 W.

Vi har också valt ut fyra bubblare: Nummer 1 är Bensindriven Motorsåg Husqvarna 130 II. Nummer 2 är Motorsåg STIHL MS 171. På tredjeplats kom Motorsåg STIHL MSA 200 C-B, och nummer 4 blev Motorsåg Stiga SP 426.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa motorsågen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Säkerhet, säkerhet och åter säkerhet. Skaffa en maskin med rätt säkerhetsåtgärder, och lär dig att hantera den rätt om du inte redan kan det. Tänk också på hur miljövänlig maskinen är, samt hur högljudd motorn kan vara. Det är ju bara en bonus om du tycker att den är snygg också!

Vad är en bra motorsåg?

En bensindriven motorsåg passar utmärk till att fälla stora, tjocka träd. En eldriven motorsåg passar bättre till mindre uppgifter, som att kapa grenar eller kvistar.

Vad är en dålig motorsåg?

Undvik helst motorsågar med svärd som är för långa för de tänkta arbetsuppgifterna, eftersom detta lätt kan leda till olyckor.

Källor

  • https://www.gardenstore.se/motorsag-bensindriven-jonsered-cs2253wh
  • https://www.granngarden.se/batterimotorsag-STIHL-msa-200-c-bq-36-v-exkl-batteri/p/1260807
  • https://www.gardenstore.se/motorsag-mtd-ecs-1800-35
  • https://www.gardenstore.se/grenkap-black-decker-alligator-550w
  • https://www.gardenstore.se/bensindriven-motorsag-husqvarna-135-ii
  • https://www.gardenstore.se/motorsag-STIHL-ms-171
  • https://www.gardenstore.se/motorsag-STIHL-msa-200-c-bq-utan-batteri-och-laddare
  • https://www.gardenstore.se/motorsag-stiga-sp-42
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Jonsered
Produktnamn
Motorsåg Bensindriven Jonsered CS2253WH