Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Gardenstore, Byggmax & Hemfint.

Det är något speciellt med att bygga sitt eget hus. Känslan av att i många år framöver njuta av skydd och boende i något som du själv har skapat är tillfredsställande. Då är det också bra att kunna börja med ett lite lagomt projekt som får ta sin tid och dessutom kommer med montageanvisningar. Idag finns det en mängd hus på marknaden som du lätt kan montera själv, även om det vid vissa moment behövs två personer.

Är du intresserad av att läsa mer om attefallshus och vad det kostar läs vår artikel här.

Kanske börjar du med något litet som en billig och minimal stuga för gäster eller förvaring. Eller så slår du till med en stuga som är tillräckligt stor för att vara huvudbyggnad på din tomt. Välj enkel montering med knuttimring eller nästan lika enkel montering med redan kapade och numrerade plankor. Inredningen kan du antingen ta hjälp med eller försöka dig på själv också, i de moment som inte kräver exempelvis elektriker.


Drömprodukten: Stuga Emily 40,1+5,2 m²

Stuga Emily 40,1+5,2 m²

Timmerhus med optimal planlösning och en lätt montering är en riktig dröm för ditt nya fritidsboende.


Mellanprodukten: Attefallshus Adrian 22,6kvm Polhus Obehandlad

Attefallshus Adrian 22,6kvm Polhus Obehandlad

Knuttimrat hus som du själv lätt monterar med beskrivning och som faller inom ramen för komplementbostad.


Budgetprodukten: Stuga Vivian 3,8 m²

Stuga Vivian 3,8 m²

Liten och mycket prisvärd stuga som ändå fyller sin funktion som gästboende eller till förvaring. Lätt montage på grund av knuttimring.


Specialaren: Grillkåta Eva 11,4 m²

Grillkåta Eva 11,4 m²

Bli populärast bland släkt och vänner med en egen grillkåta att tillbringa härliga kvällar i, trots regn, blåst och snö.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Stuga Emily 40,1+5,2 m²

Stuga Emily 40,1+5,2 m²

En riktig drömprodukt är att få ett vackert och funktionellt hus som samtidigt är lätt att bygga. Det är vad Stuga Emily 40,1+5,2 m² har att erbjuda. En stuga som är speciellt anpassad för tuffa väderförhållanden och tillverkad i långtväxande nordisk gran, för bästa kvalitet och hållbarhet. Stugan är knuttimrad, vilket innebär att den är lätt att montera och samtidigt faktiskt flyttbar om du någon gång önskar kunna göra det.

Vill du så kan du lätt isolera extra, men bara väggarna i sig håller en hög isolergrad med sin tjocklek på 70 mm. Planlösningen är optimerad med vardagsrum, badrum och ett loft för extra nyttjande av ytor. Takåsar och dörrkarm är av limträ, fönstren har isolerglas och även en dropplist av metall. Huset levereras utan inredning eller takbeläggning, som enkelt går att köpa till. Fasaden målar du också själv.


Mellanprodukten: Attefallshus Adrian 22,6kvm Polhus Obehandlad

Attefallshus Adrian 22,6kvm Polhus Obehandlad

Inom ramen för attefallshus har tillverkaren tagit fram Attefallshus Adrian 22,6kvm Polhus Obehandlad. Det är ett hus som kan bli precis vad du själv gör det till. Kanske behöver du extra sovplatser eller har ett barn, en vän eller släkting som behöver ett enkelt boende hos dig med sovplats, vardagsrum, kök och badrum? Eller så går du en helt annan väg och inreder stugan som extra yta för kontor, hobby, gym eller bastu med relax.

Vill du prova på att bygga ett eget hus så är detta ett mycket bra sätt att börja. Här får du exakta beskrivningar på hur du ska bygga ihop huset och även allt material som du behöver i rätt kapningar och dimensioner. Kanske kan det bli ett projekt som du gör ihop med familjen eller ett av dina barn? I paketen som levereras finns material av god kvalitet i detta knuttimrade hus.


Budgetprodukten: Stuga Vivian 3,8 m²

Stuga Vivian 3,8 m²

Även det minsta av utrymmen kan vara välkommet när släkt och vänner kommer på besök. Med Stuga Vivian 3,8 m² kan du få den där extra ytan som du kan använda till förvaring av utemöbler, verktyg eller kusinerna på besök. Priset är så pass lågt att det snabbt sparas in istället för att hitta logi på ett närliggande hotell.

Storleken och det faktum att det är en knuttimrad stuga gör att det är ett perfekt projekt för den som vill börja bygga själv. Vid vissa moment behöver ni vara två, men det är också ett projekt som går snabbare än vad du kan tro. Ett, tu, tre så är väggarna uppe och sedan är det bara att fokusera på tak, dörr och fönster. Trots det låga priset finns det ändå detaljer som cylinderlås, metallbelagd tröskel och dörrkarm av limträ.


Specialaren: Grillkåta Eva 11,4 m²

Grillkåta Eva 11,4 m²

Hur lyxigt är det inte att ha en egen grillkåta att tillbringa härliga kvällar i? Tänk dig hur snön ligger djup och vinden viner när du och dina nära sitter där inne i värmen och grillar god mat med trevliga samtal och hjärtliga skratt. Eller som en mysig tillflykt även på sommarkvällarna när regnet smattrar friskt på taket. Grillkåta Eva 11,4 m² har allt du behöver för att ta din grillning och samvaro till en högre nivå.

Det enda du behöver oroa dig för är att du kommer ha vänner och släkt som står i kö för att få komma och hänga i din grillkåta framöver! Priset är mycket överkomligt och faktiskt inte värre än de dyrare grillarna. Kåtan kan du själv montera med enkla monteringsanvisningar och medföljer gör hela stommen i form av väggar, tak, dörr och fönster.


Bubblare

Attefallshus Markus – 19 m²

Attefallshus Markus - 19 m²

Inom ramen för attefallshus kan du bygga listans bubblare nummer ett: Attefallshus Markus – 19 m². En knuttimrad stuga som du lätt kan montera själv med hjälp av medföljande anvisningar och som sedan blir mycket stabil. Materialet levereras obehandlat och du får sedan själv välja hur du vill behandla fasaden, med olja eller någon typ av färg. Däremot får du med dig allt som krävs för att sammanställa husets stomme gällande virke, dörr, fönster, väggar, golv och tak. Grunden gjuter du eller så väljer du en lättare variant med exempelvis trädgårdsplattor.


Attefallshus Flex Paket 25kvm Jabo Obehandlad

Attefallshus Flex Paket 25kvm Jabo Obehandlad

Bubblare nummer två erbjuder ett hus som nyttjar gränsen för attefallsbostad till max med sina 25 kvm. Attefallshus Flex Paket 25kvm Jabo Obehandlad kommer i paket med en grundsats som innebär att du får en stomme som du sedan kan inreda som du själv önskar. Du kan antingen välja till tillbehör eller köpa precis vad du vill av en annan tillverkare. Här får du ett hus som inte har varken fönster eller dörr i grundsatsen, men det är också positivt eftersom du då själv kan välja precis det du vill ha.


Attefallshus Kristian 1 – 22,3 m²

Attefallshus Kristian 1 - 22,3 m²

Den populära knuttimrade stugan är bubblare nummer tre: Attefallshus Kristian 1 – 22,3 m². Det lätta montaget, stabila konstruktionen, goda isolerförmågan i timret och utseendet gör att just knuttimrade stugor har en hög popularitet när det gäller stugor som du kan bygga ihop själv i byggsats. Här får du med allt som behövs för att bygga en stomme som du sedan själv kan inreda precis hur du vill. Grunden väljer du själv. Ytterväggarna är 70 mm tjocka och ger en god isolering. Fyra fönster medföljer och en dörr med låscylinder och handtag.


Attefallshus Njuta Funkis 25kvm Vibostugan Obehandlad

Attefallshus Njuta Funkis 25kvm Vibostugan Obehandlad

Sist på listan kommer en produkt som sticker ut lite i sällskapet. Attefallshus Njuta Funkis 25kvm Vibostugan Obehandlad har ett pulpettak och faller därför under det som kallas för funkis. Takets lutning ger en ökad höjd som går att nyttja, jämfört med de vanligare sadeltaken. Det är också en modernare stil som passar väl ihop med en huvudbyggnad i samma stil eller med någon annan taksort. Stugan håller maxstorlek för attefallshus och kommer som monteringssats, som du kan ha som projekt inom familjen eller anlita någon för att utföra.


Sammanfattning

Större stugor eller mindre. Timmer eller plankor. Fördelen med de nya komplementhusen är att du själv kan bestämma dig för vad de ska användas till. Det blir den där extra ytan för sovplatser, förvaring eller umgänge som förhöjer ditt boende och skapar trevnad och möjligheter. Vissa stugor är så pass stora att du får in allt som behövs för ett längre boende i dem. Kök, badrum, vardagsrum och sovrum går att få in i en planlösning som ändå känns luftig och fullt funktionell. Med lätta anvisningar och allt förberett går det också att själv bygga stugan som ett projekt.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa attefallshuset.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Var noga med att bygga ett hus som räcker till för det du önskar använda det till. Men det kan också vara bättre att välja två mindre hus än ett större, om du ska ha olika användningsområden som ska passa in. Missa inte att noga kontrollera vad som ingår i montagesatserna och vad du själv måste köpa in och montera för att det ska vara en fullgod och hållbar stuga.

Vad är ett bra attefallshus?

En stuga är bra om den har lätta anvisningar och är lätt att montera. Det är även bra om stugan i sin grundsats är tät och har allt som behövs för att kunna slutföra montaget.

Vad är ett dåligt attefallshus?

Bristfällig information och anvisningar gällande montage och vad som ingår. Delar som saknas eller en byggsats som saknar delar för att kunna få ett tätt skal direkt.

Källor
  • https://www.gardenstore.se/pm70-5755-stuga-emily-40152-m
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-adrian-p71033850
  • https://www.gardenstore.se/fr28-2222-stuga-vivian-38-m
  • https://www.gardenstore.se/pa44-3838-grillkata-eva-114-m
  • https://www.hemfint.se/attefallshus-markus-19
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-flex-paket-25m2-jabo-p7103674
  • https://www.hemfint.se/attefallshus-kristian-1-22-3
  • https://www.byggmax.se/attefallshus-njuta-funkis-2-25kvm-vibostugan-p71035

Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 4 votes
Varumärke
Stuga
Produktnamn
Emily 40,1+5,2 m²