Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Byggmax & Gardenstore.

Vem drömmer inte om en perfekt klippt gräsmatta? En grön och välklippt matta likt en golfgreen gör grannarna lika gröna som gräset av avund. Men det kan vara svårt att hinna med gräsklippningen samtidigt som man ska göra andra sysslor i hemmet. Därför är robotgräsklipparen den suveräna produkten för dig som har lite tid och som vill ha en fin gräsmatta.

Vi har testat några av de främsta robotgräsklipparna på marknaden och här är våra utvalda produkter. Vår slutsats är att drömprodukten är ingen mindre än Husqvarna Automower 430X, därefter mellanprodukten Gardena Smart Sileno Life 750 och slutligen budgetprodukten AL-KO Robolinho E 500. I listan finns även en specialare: Landroid M500 kvm Worx

Missa inte våra tre bubblare: Bosch Indego 400 Connect, Stihl RMI 422 & Husqvarna Automower 105.


Drömprodukten: Husqvarna Automower 430X

Drömprodukten: Husqvarna Automower 430X

Denna robotgräsklippare från himlen gör jobbet i det tysta och klarar både terräng och backar med 45 % lutning. Det finns en inbyggd vädertimer och batteriet har en uppladdningstid på enbart en timme.


Mellanprodukten: Gardena Smart Sileno Life 750

Mellanprodukten: Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life 750 är en smart robotgräsklippare för medelstora gräsmattor och komplexa trädgårdsutformningar upp till 750 m². En väldigt bra produkt som vi kan rekommendera varmt!


Budgetprodukten: AL-KO Robolinho E 500

Budgetprodukten: AL-KO Robolinho E 500

Robolinho® 500 E från AL-KO sköter din trädgård helt automatiskt. Njut av din lediga tid, medan robotgräsklipparen effektivt klipper din gräsmatta! En bra produkt till ett suveränt pris gör att vi har valt ut produkten till vår utvalda budgetprodukt i kategorin bästa robotgräsklippare.


Specialaren: Landroid M500 kvm Worx

Specialaren: Landroid M500 kvm Worx

Landroid M500 från företaget Worx passar till den lilla trädgården på upp till 500 kvm. En produkt som står ut på marknaden och vår utvalda specialare.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Robotgräsklippare Husqvarna Automower 430X

Drömprodukten: Husqvarna Automower 430X

Det är omöjligt att komma ifrån och ignorera överlägsenheten bland robotgräsklippare hos Husqvarna Automower 430X. Detta är herren på täppan när det kommer till de små robotarna som håller din gräsmatta jämn, vacker och vältrimmad samtidigt som den jobbar tyst. Utan att du knappt lägger märke till den smälter den snabbt in i trädgården. Den smarta vädertimern gör att robotgräsklipparen planerar sin gräsklippning efter gräsets tillväxt. Det är nästan som om den hade en inbyggd meteorolog – fast bättre. Vid avslutat jobb hittar Husqvarna Automower 430X själv tillbaka till laddstationen och fyller batteriet med ström för nästa projekt. Husqvarna Automower® har energisnåla LED-strålkastare som ger bättre synlighet i mörkret. Dessa blinkar om något fel inträffar.

Robotgräsklipparen Husqvarna Automower 430X kan arbeta på en yta på hela 4 000 m². Det går att jämföra med en fotbollsplan som vanligtvis ligger på en areal av 5 400 m². Denna modell kan med andra ord klippa gräs över enorma ytor och hanterar utan tvekan även de största trädgårdarna med goda resultat. Robotgräsklipparen styrs helt och hållet via din smartphone och du kan till och med spåra den vid händelse av stöld. Gräsklipparen klarar av att jobba dygnet runt i alla slags väder. En normal klipptid på en laddning uppgår vanligtvis till ungefär 290 minuter, det vill säga nästan fem timmar.


Mellanprodukten: Gardena Smart Sileno Life 750

Mellanprodukten: Gardena Smart Sileno Life 750

Gardena Smart Sileno Life 750 är en smart robotgräsklippare för medelstora gräsmattor och komplexa trädgårdsutformningar upp till 750 m². Tack vare SensorCut-systemet lämnar GARDENA smart SILENO life inte ränder på gräsmattan, utan ger ett balanserat klippmönster och en perfekt skött gräsmatta. Den passar för små gräsmattor på upp till 750 kvadratmeter.

Smart SILENO life är redo för användning på gräsmattan i alla väder och kör så tyst att det knappt hörs. När den är klar återvänder den automatiskt till laddstationen. Under installationen vägleder en programmeringsassistent dig genom menyn och beräknar själv en gräsklippningsplan.

Klipptider kan ställas in via smart App och koordineras med smart Water Control-funktionens bevattningstider. Smart Gateway garanterar ett centralt nätverk, vilket skapar en internetanslutning med en befintlig router. På så sätt fungerar den som kärnan i smart-systemet för att möjliggöra kabelfri nätverkskommunikation mellan alla GARDENA smart system-enheter i trädgården och GARDENA smart App.


Budgetprodukten: AL-KO Robolinho E 500

Budgetprodukten: AL-KO Robolinho E 500

Robolinho® 500 E från AL-KO sköter din trädgård helt automatiskt. Njut av din lediga tid, medan robotgräsklipparen effektivt klipper din gräsmatta! En bra produkt till ett suveränt pris gör att vi har valt ut produkten till vår utvalda budgetprodukt i kategorin bästa robotgräsklippare.

Intelligent trädgårdsskötsel har kommit för att stanna med Robolinho® 500 E. Med denna robotgräsklippare ges en lätt och utsläppsfri drift med den 60 dB tysta elmotorn, som hämtar sin energi från ett 2,25 Ah / 20 V starkt litiumjonbatteri med lång livslängd. Därmed kan robotgräsklipparen från AL-KO användas utan problem även på helger eller nattetid. Den speciellt utvecklade rörelsetekniken parad med en 20 cm klippbredd säkerställer den effektiva skötseln av gräsmatta för ytor upp till 500 m². Hinder som träd eller sluttningar på upp till 45 % bemästras lätt. 

Tekniska specifikationer

 • Batteri: 20 V / 2.25 Ah
 • Antal knivar: 4
 • För gräsytor upp till (m²): 500
 • v/min: 4 000
 • Batteridrifts- / laddtid upp till: 50/60 min
 • Lautsärke im Mähbetrieb: 60 dB(A)
 • Klarar av två klippytor men behöver då flyttas manuellt mellan dem.

Specialaren: Landroid M500 kvm Worx

Specialaren: Landroid M500 kvm Worx

Landroid M500 från företaget Worx passar till den lilla trädgården på upp till 500 kvm. Den är väldigt lätt att installera då den har en smart automatisk schemaläggning. Den kan även anpassas efter dina behov så att den arbetar på de tider som passar dig. M500 har flera uppladdningsmöjligheter då det medföljande batteriet är kompatibelt med alla Worx produkter som är utrustade med ett 20V batteri. Du kan på så sätt byta batteri mellan dina olika produkter eller ladda upp batteriet för sig. Motorn som driver hjulen är kolborstfri.

Information om produkten:

 • Batteri 40Wh (20VX2Ah)
 • AIA Technologie
 • Trång Passage inträde
 • 15 garders lutning
 • Sido Laddning
 • Multi-Zone
 • App- Uppkoppling
 • Auto Schemaläggning
 • OTA Mjukvaru uppdattering
 • Plug-N-Play

Bubblare

Bosch Indego 400 Connect

Bosch Indego 400 Connect

Avslutningsvis har vi robotgräsklipparen för dig med stor trädgård med mycket gräsyta och färre planteringar och andra hinder i trädgården, nämligen roboten Bosch Indego 400 Connect. Till skillnad från många andra robotgräsklippare på marknaden klipper Bosch Indego 400 Connect i en systematik och i raka linjer likt man klipper en fotbollsplan. Detta är möjligt tack vare funktionen Logicut och resulterar i en jämn och proffsig gräsmatta. Tack vare dess fantastiska klippteknik finfördelar roboten gräset i samband med klippningen, vilket i förlängningen bidrar till att göda gräsmattan. Resultatet blir en grönare och mer välmående gräsmatta för dig och din familj.

Bosch Indego 400 Connect är en självständig robotgräsklippare som på egen hand klarar av att kartlägga din gräsmatta och planera ett schema för mest effektiv gräsklippning. Givetvis kan du dock gå in och justera systemet och själv påverka var, när och hur du vill att din robot ska klippa. Klipptiden är något kortare än på övriga modeller, cirka 30 minuter, men den går å andra sidan väldigt snabbt att ladda upp igen.

Information om produkten:

 • LogiCut kartlägger gräsmattan och klipper i effektiva, parallella rader
 • SmartMowing undviker dåliga vädervillkor
 • Styrning via appen för enkel och bekväm användning
 • SpotMow möjliggör klipp av små ytor, som under trädgårdsmöbler
 • Border Cut möjliggör kantnära klippning för snygga kanter

Stihl RMI 422

Stihl RMI 422

Om du har en mindre till medelstor gräsmatta är STIHLs robotgräsklippare iMow RMI 422 ett väldigt bra val. Med en kraftfull biokniv och ett energirikt Lithium-Ion batteri klipper den snabbt och effektivt. Bioklipptekniken återför både fukt och värdefull gödning till gräsmattan och resultatet blir en tät och frisk gräsmatta.

iMow programmeras och styrs enkelt via den integrerade styrkonsolen med tydlig display. I det dynamiska klippschemat kan du dag för dag ställa in tiden som iMow får vara ute och klippa. Robotklipparen kan sedan själv räkna ut exakt när och hur mycket den skall klippa för ett perfekt resultat. Till installationen behövs ett installationskit. STIHL iMow uppfyller alla gällande säkerhetskrav. Tänk på att en robotgräsklippare inte är en leksak. När den är ute och klipper skall framförallt inte barn eller husdjur vara i närheten.


Husqvarna Automower 105

Husqvarna Automower 105

Husqvarna Automower 105 är en kompakt robotgräsklippare med tre hjul, för effektiv klippning av öppna gräsytor. Robotgräsklipparen är lämplig för mindre gräsytor på upp till 600 m² och kan hantera sluttningar med en lutning på upp till 25%. Lätt att använda och erbjuder möjlighet till personliga inställningar. Robotgräsklipparen kan laddas fullt på 50 minuter och ger 70 minuters skärtid innan den automatiskt återgår till laddstationen för att ladda upp.

Produkten är lätt att använda, underhålla och installera. Gräsklipparen är lätt att programmera för att passa olika trädgårdar och preferenser och har även en timer för att programmera hur länge och när din Automower ska klippa gräsmattan. 105 robotklipparen levereras också med ett unikt klippsystem som innehåller monterade blad och en skärplatta för låga energikonsumtioner och effektiv drift.


Sammanfattning

Som du ser i de ovanstående listorna finns det en uppsjö av olika alternativ med diverse olika funktioner. Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla robotgräsklippare. Fundera på vad syftet ska vara med just din robot. Hur viktigt är det för dig med en ständigt vältrimmad gräsmatta? Du bör så långt det är möjligt försöka matcha produkt med behov. Har du en större gräsmatta kanske du ska titta efter en apparat med längre klipptid. Är din trädgård av modell mindre kanske du kan gå ned i pris, men samtidigt värdera robotens flexibilitet på trängre ytor.

Bor du i Norge och söker de bästa robotgräsklipparna i Norge? Titta in och läs mer om vilka som är de bästa för den norska marknaden.


Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa robotgräsklipparen.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Som beskrivet i sammanfattningen bör du försöka matcha produkt med behov, och inte minst till din plånbok, i den utsträckning du kan. Den viktigaste frågan att ställa sig är: Hur ser egentligen din trädgård och gräsmatta ut? Sluttar din gräsmatta bör du till exempel landa i en robotgräsklippare som klarar av att ta sig an högre lutningar. Kika också extra noga på vilken decibelnivå de olika robotgräsklipparna uppnår. De flesta modeller är i mångt och mycket tystlåtna, men en brummande robotgräsklippare som arbetar hela dagen kan lätt reta gallfeber på dina grannar som vill vara ute i trädgården.

Vad är en bra robotgräsklippare?

Effektiva och smarta robotgräsklippare med sensorer som skyddar dina barn och djur i närheten från att skadas. Stöldskydd är en fantastisk funktion. 

Vad är exempel på en dålig robotgräsklippare?

Högljudda gräsklippare med kort klipptid och lång uppladdning. Kan du inte fjärrstyra roboten med exempelvis en app går en stor del av funktionen förlorad.

Källor
 • https://www.gardenstore.se/catalog/product/view/id/13236/category/282/
 • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-gardena-smart-sileno-life-750
 • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-al-ko-robolinho-e-500
 • https://www.byggmax.se/robotklippare-landroid-m500-kvm-worx-p7038976
 • https://www.byggmax.se/robotgr%C3%A4sklippare-robomow-rs615u-p7038884
 • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-bosch-indego-400-connect
 • https://www.gardenstore.se/robotgrasklippare-stihl-rmi-422
 • https://www.gardenstore.se/catalog/product/view/id/13208/category/282/
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 4 votes
Varumärke
Husqvarna
Produktnamn
Automower 430X