Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Beijerbygg & Byggmax.

Vill man att utemöblerna eller trädäcket ska få behålla sitt vackra trä och hålla längre än några säsonger måste man olja in dem med en bra träolja en gång om året. En träolja har de fina egenskaperna att den skyddar träet från fukt och mögel då den verkar vattenavvisande. Träoljan tas upp av virkets porer och gör att det inte spricker och förhindrar på så vis att alger och mögel får fäste i det fuktiga träet.

I vårt land med sina skiftande årstider sliter både snö, kyla, regn och sol på virket som åldras snabbt och förstörs om man inte vårdar det rätt. En bra träolja är ett måste för trä utomhus och är ett ovärderligt skydd mot fukt, mögel och alger. Dessutom håller sig träet vackert och friskt istället för att bli grått och trist. 

En fin träolja har en konsistens som är lätt att arbeta med och stryka på, och som givetvis ger ett bra resultat. Den får gärna vara tunn, så att den snabbt och enkelt absorberas av träet, eller enkel att späda ut till önskad tjocklek. Det finns en mängd olika varianter av träolja att köpa på marknaden. För att underlätta ert val har vi gjort en liten lista över några av de bästa och mest intressanta träoljorna just nu.


Drömprodukten: Träolja Meranti Wolwax 2,5l

Drömprodukten: Träolja Meranti Wolwax 2,5l

En fantastisk träolja i varm, brun ton som behandlar virket med respekt och låter den naturliga ådringen i träet skina igenom. Oljan är vatten- och vaxbaserad och innehåller inga organiska ämnen. 


Mellanprodukten: Träolja V Cuprinol 4,65l

Mellanprodukten: Träolja V Cuprinol 4,65l

En träolja som tränger djupt ner i virket och motverkar sprickbildning och håller fukten borta. Detta är en olja som vårdar den naturliga lystern i träet och som lämpar sig bra för tryckimpregnerat trä. 


Budgetprodukten: Träolja 4,6l

Budgetprodukten: Träolja 4,6l

Detta är en klassisk träolja gjord efter gamla beprövade metoder. Oljan innehåller naturlig linolja som tränger djupt in i träet och och ger ett bra skydd mot både väta och mögel.


Specialaren: Träolja 2,5l Vattenburen 18%

Träolja 2,5l Vattenburen 18%

Detta är en enkel olja som passar till det mesta och som är helt miljöanpassad utan skadliga ämnen. Den ger både obehandlade och tidigare oljade träytor det skydd de behöver.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Träolja Meranti Wolwax 2,5l

Drömprodukten: Träolja Meranti Wolwax 2,5l

Altan och utemöbler utsätts för väder och vind och inte sällan mycket regn, vilket sliter på virket och gör att det förlorar sin lyster och färg. Träolja Meranti Wolwax 2,5l har den magiska egenskapen att den återställer färgen på brunimpregnerat virke samtidigt som den ger träet ett bra skydd mot fukt. Träoljan ger en varm brun ton samtidigt som den framhäver träets naturliga ådringar och endast en strykning behövs för att uppnå önskat resultat. Den fantastiska träoljan är vaxbaserad och innehåller inga organiska lösningsmedel.

Denna olja är lätt att arbeta in i träet och torkar snabbt och en enda strykning gör ytan vattenavvisande och skyddad mot fukt. Faktum är att oljan är så bra att skulle man råka glömma olja in utemöblerna något år så gör det inte så mycket då det ibland kan räcka om man behandlar dem vartannat år. Prismässigt är detta en lite dyrare olja men den ger ett fantastiskt skydd och förlänger livet på det trä som behandlas med den. Oljan är också dryg då endast en strykning behövs varje eller vartannat år. Detta är en riktig drömprodukt som passar till både dansbanan, båtbryggan, altanen och utemöblerna. 


Mellanprodukten: Träolja V Cuprinol 4,65l

Mellanprodukten: Träolja V Cuprinol 4,65l

Detta är en träolja som passar perfekt till tryckimpregnerat trä, som trädäck, altaner, staket, blomlådor, vissa trämöbler med mera ofta är byggda av. Det är en träolja som fungerar utmärkt på nytt trä som aldrig tidigare har behandlats liksom för underhåll. Den är extremt vattenavvisande och går in på djupet samtidigt som den bevarar virkets naturliga lyster och färg. Produkten arbetar förebyggande mot sprickbildning, fukt och mögel och låter träet behålla sin naturlighet. 

Träolja V Cuprinol 4,65l är en olja i mellanklassen men som kräver lite mer arbete. I alla fall om man exempelvis vill återställa en altan som grånat och förlorat sin trälyster. Då måste man först slipa bort allt grått trä från ytan innan man sedan kan behandla den med olja. Däremot är oljan lätt att stryka på även om det behövs några strykningar innan man har återställt altanens träfärg till ursprungsskick. När man behandlar virke med Träolja V Cuprinol 4 måste underlaget vara torrt och rent så att olja får en chans att tränga in och bearbeta träet med sin fantastiska egenskaper. Genom att applicera två gånger får man bästa långvariga resultat och regelbunden påstrykning varje säsong gör att man får en altan som håller i många år. 


Budgetprodukten: Träolja 4,6l

Budgetprodukten: Träolja 4,6l

Detta är en bra traditionell träolja som fungerar att använda på allt slags trä utomhus och som inte kräver något särskilt förarbete. Träolja 4,6l är en lacknaftabaserad träolja, gjord på linolja och med ett bra mögel- och vattenavvisande skydd. Oljans ingredienser gör att den både håller länge och ger ett skydd mot väta och mögel. Färgen är klar och färglös och låter virket tala för sig själv utan att påverka dess färg men ger en fin lagom glans. Detta är en olja som både altanen och utemöblerna i trä älskar och den tränger djupt in i träet. 

I vårt nordiska klimat utsätts altan, terrass och utemöbler för påfrestningar i form av regn, kyla och snö, men också sol och vind sliter. Vill man att träet ska hålla länge måste man olja in det regelbundet och genom att använda denna olja får man ett bra försvar mot vädrets makter. Tack vare att den innehåller vårdande linolja ger den ett bra skydd och det behövs oftast bara en strykning. En bra träolja ska ha en konsistens som är lätt att arbeta med och som självfallet också ger ett bra resultat och detta är en sådan olja. Detta gör Träolja 4,6l till ett riktigt bra budgetalternativ utan att behöva tumma på det som är viktigt. 


Specialaren: Träolja 2,5l Vattenburen 18%

Träolja 2,5l Vattenburen 18%

Detta är en enkel olja som passar till allt slags trä utomhus och som är helt miljöanpassad utan skadliga ämnen. Den ger både obehandlade och tidigare oljade träytor det skydd som de behöver. Träolja 2,5l Vattenburen 18% passar lika utmärkt för underhåll av altanen som för det nybyggda trädäcket. Detta är verkligen en användbar olja som aldrig blir fel och som ger ett gott skydd mot fukt, alger och mögel och som är vattenavvisande. Dessutom innehåller den vårdande linolja som hjälper träet att hålla sig i bra skick hela säsongen.

Då det är en lite enklare träolja till ett lite enklare pris bör den appliceras på virket varje säsong för att skyddet ska bestå. Oljan är vattenbaserad vilket gör den enkel att arbeta med och går bra att späda med vatten för önskad konsistens. Dessutom är den klar och färglös vilket gör att träets vackra struktur framhävs då det behandlas. För att oljan ska ha en chans att tränga in i virket måste det vara rent och torrt. Skulle ytan kännas torr efter en första behandling kan man göra en andra strykning, men oftast räcker det med en.


Våra bubblare

Träolja 2,5l Vattenburen

Träolja 2,5l Vattenburen

Detta är en träolja som vårdar altanen och andra impregnerade träytor och som inte fungerar lika bra som en första olja på nya träkonstruktioner. Men det är en prisvärd träolja som motverkar sprickor och förebygger åldrande och gör att virket håller länge. Träolja 2,5l Vattenburen är särskilt bra att underhålla äldre trä med och passar utmärkt till sådant som används och slits mycket, som altan, terrass eller en trätrappa. 

Oljan har de fina egenskaperna att den kan skaka liv i ett gammalt trädäck och få det att se flera år yngre ut. Dessutom är det en träolja till ett väldigt attraktivt pris och som är vattenbaserad vilket gör att virke som behandlas med den står emot vatten bra under lång tid. Träolja 2,5l Vattenburen innehåller också ett ämne som motverkar både alger och mögel som annars lätt kan angripa både altan och trämöbler utomhus. Det är därför viktigt att komma ihåg att denna, precis som alla andra träoljor för utomhusbruk, inte bör användas till att olja in skärbrädan med. Den är också lätt att applicera och tränger bra in i träet. 


Olja För Trädäck Bona

Olja För Trädäck Bona

Detta är en koncentrerad blandning av vårdande vegetabiliska oljor som skyddar både altanen, båtbryggan och snickerierna utomhus på ett naturligt sätt under väldigt lång tid. Det är en lite dyrare olja men som tar trädäcket eller terrassen till en annan nivå. Träoljan innehåller även tillsatser som reducerar påverkan av skadlig UV-strålning vilket gör att virkets livslängd ökar avsevärt. Olja För Trädäck Bona förstärker träets naturliga fibrer vilket minskar sprickbildningen i virket och hjälper till att förhindra att vatten tränger in. 

Detta är en träolja som verkligen gifter sig med träet och som förutom att den motverkar sprickbildning också undviker att virket blir skevt. Oljan fungerar så att den fyller porerna i träet och förhindrar på så vis att fukt kan tränga in och skada virket. Eftersom både alger och mögel behöver just fukt för att kunna angripa trä blir en altan eller terrass som har behandlats med denna träolja omöjlig för möglet eller algerna att få fäste i. En terass som regelbundet behandlas med denna träolja får en jämn och slät yta som håller sig vacker under lång tid. 


Grundolja V Klar 1l, Utefärg

Grundolja V Klar 1l, Utefärg

Detta är en väldigt användbar vattenburen grundolja att använda som ett första steg i behandlingen av virke. Grundolja passar bra till obehandlat trä utomhus, gammalt som nytt. Den vårdar både gamla fasader, fönster, ändträ och sprickor särskilt bra. Oljan tränger djupt in i trävirket och verkar vattenavvisande och förhindrar att fukt tas upp och binds i träet. Detta gör Grundolja V Klar 1l, Utefärg särskilt lämpad för behandling av trä mot mögel, alger och rötsvamp. 

Det är viktigt att komma ihåg att detta är en grundolja som är avsedd endast för trä som aldrig tidigare har behandlats med varken olja eller färg. Men har man precis byggt ett nytt trädäck, satt in nya obehandlade fönster eller dörrfoder är detta oljan som gör det viktiga grundjobbet och som skyddar virket mot fukt under lång tid. För att maximal effekt ska uppnås måste ytorna som behandlas vara rena, torra och fettfria. Hyvlade blanka ytor måste också ruggas med sandpapper och grånat trä slipas bort. Gör man allt detta ökar möjligheten för träets porer att ta åt sig den vårdande grundoljan ordentligt och man får bästa möjliga resultat. 


Kinesisk Träolja

Kinesisk Träolja

Kina har en lång tradition av trä och att vårda virke som utsätts för väder och vind. Kinesisk träolja heter också Tungolja då den kommer från det vanligt förekommande tungträdet som finns i Kina och oljan har använts där i århundraden. Detta är en förstklassig träolja med hög vattenavvisning som också motverkar sprickbildning. Detta gör det svårt för mögel och alger att få fäste i virket. Därför lämpar den sig bra för väderskyddsbehandling av både trädgårdsmöbler, altan, trall och andra snickerier. Både för obehandlade träytor och redan impregnerade. 

Oljans fina egenskaper beror på att dess molekyler är väldigt små och enkelt tar sig in i ytan som behandlas med den. Detta gör den särskilt lämpad för ädelträ som mahogny och teak, men Kinesisk träolja passar alla typer av trä och kan även användas inomhus på inredning. Torrhalten i denna träolja är hela 45% vilket gör att den tränger djupt in och ger en förstklassig vattenavvisande förmåga. Det krävs en lite annorlunda teknik då man stryker på denna olja och det är viktigt att man tar bort överflödig olja så att den inte lägger sig som en film på ytan.


Sammanfattning

Altaner, terrasser och utemöbler utsätts för hårda väderförhållanden genom vårt nordiska klimat. För att vi ska kunna njuta av dem i många säsonger behöver de underhållas och oljas in varje år så att de blir vattenavvisande och inte tar åt sig fukt. Gör man det håller sig träet vackert och man slipper den gråa yta som annars blir fallet eller att mögel och alger får fäste och fördärvar träet. Regelbunden behandling med träolja gör också att det blir både enklare och går fortare att underhålla virket och man slipper sandpappra bort grånat trä som annars kan vara ett tidskrävande arbete.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa träoljan.

Vad ska man tänka på då man köper träolja?

Man bör tänka på att köpa en träolja som ger ett bra skydd mot väta och som sitter i länge under hela säsongen eller gärna ännu längre. Träoljan måste också vara anpassad efter det underlag som ska behandlas. 

Vad är en bra träolja?

En träolja som motverkar sprickbildning som annars gör att vatten lättare tränger in i virket och att mögel och alger får fäste. Träoljan får också gärna vara lätt att applicera.

Vad är en dålig träolja?

En träolja som inte håller vad den lovar och som inte ger ett fullgott skydd. En olja som är svårarbetad och inte tränger in i träet tillräckligt kan inte ge det skydd som virket behöver. 

Källor

  • https://www.beijerbygg.se/privat/sv/produkter/farg/oljor-tr%C3%A4skydd/tr%C3%A4olja-utomhus/tr%C3%A4olja-meranti-wolwax-2-5l-900016260/
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4olja-v-cuprinol-465l-f%C3%A4rgl%C3%B6s-p19877
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4olja-46l-p19871
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4olja-25l-f%C3%A4rgl%C3%B6s-p19870
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4olja-25l-gyllengul-p19869
  • https://www.byggmax.se/olja-f%C3%B6r-tr%C3%A4d%C3%A4ck-bona-p65967
  • https://www.byggmax.se/grundolja-v-klar-p196000
  • https://www.byggmax.se/kinesisk-tr%C3%A4olja-klar-p19875
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Wolwax
Produktnamn
Träolja Meranti Wolwax 2,5l