Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Skånskabyggvaror & Byggmax.

Varje vår brukar det hända något i alla villaområden. Plötsligt dyker det upp stegar och ställningar till höger och vänster. Husägare uppenbarar sig i alla möjliga kreationer och med kepsar eller hucklen på huvudet. I ena handen finns en pensel och i den andra en stor hink med fasadfärg. Det är nämligen nu som huset ska få sig en uppfräschning efter en vinter med en skrud som kanske varit lite tråkig och sliten.

Kanske har man hela vintern funderat över vilken fasadfärg som man ska använda till huset. Om man ska fortsätta med samma gula nyans eller om man ska slå till med något helt annat denna gång. För när man målar om så öppnar sig ju helt plötsligt en hel värld av nya möjligheter! Kanske har man även funderat över underarbetet och vilken typ av färg man ska använda. Ska det bli en oljefärg, putsfärg, slamfärg eller något vattenbaserat?

Innan man ger sig på att måla om huset är det viktigt att man har full koll på vilken färg man tidigare använt. Om man blandar vissa färgtyper så kan det till och med vara så att man får göra om jobbet igen. Ganska snart till och med. Så ta gärna med en bit eller en flaga till butiken vid inköpet av den nya färgen. Butikspersonalen tar snabbt reda på vilken färg som det rör sig om, men även vilken nyans. Vill man ha samma en gång till?


Drömprodukten: Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Drömprodukten: Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Det här är färgen för den som vill göra annat än måla! Här kommer fasadfärg och grundfärg i en och samma burk och det räcker med endast en strykning.


Mellanprodukten: Putsfasadfärg Bc 9,3l

Mellanprodukten: Putsfasadfärg Bc 9,3l

Med denna helmatta färg kan man måla om alla typer av material som betong, puts och liknande. Det är en färg med hög kvalitet som är enkel att använda.


Budgetprodukten: Slamfärg Rödfärg

En färg som faller inom ramen för budget på grund av sitt pris. Men som faller många i smaken på grund av sin traditionella känsla och naturliga ingredienser.


Specialaren: Täckfärg Bc Cuprinol

Specialaren: Täckfärg Bc Cuprinol

Den självrengörande färgen som sticker ut från de andra alternativen på hyllorna. Något för finsmakaren som vill ha den där lite annorlunda och det extra hållbara alternativet inom färg.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Drömprodukten: Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Här är färgen som gör att man kan lägga tid på annat än målning! För hur roligt det än kan vara med ett målningsprojekt, så tar det mycket tid med grundarbete och målning av en hel fasad. Ofta är man trött redan innan färgen ska målas på och önskar att man hittat på annat istället. Nu kan man kanske locka med sig hela familjen och göra en rolig grej av det. Efteråt kan man sedan stolt luta sig tillbaka och njuta av resultatet utan att vara helt slut. För inget kaffe smakar godare än det som dricks efter ett dagsverke, med vyn av det åstadkomna resultatet i blickfånget.

Med Fasadfärg Plus Bw Cuprinol får man en fasadfärg och grundfärg i en och samma burk, istället för att krångla med flera olika produkter. Det räcker dessutom med endast en strykning för att uppnå det önskade heltäckande resultatet som man är ute efter. Men till skillnad från vissa andra produkter är detta en färg som är mycket slitstark och som klarar alla de påfrestningar som väder och vind kan ge. Det kan helt enkelt inte bli så mycket bättre än denna produkt om man ska ge sig på en ommålning av huset.


Mellanprodukten: Putsfasadfärg Bc 9,3l

Mellanprodukten: Putsfasadfärg Bc 9,3l

Till skillnad från träfasader brukar det finnas ett visst mått av oro när man ska måla om en putsad fasad eftersom det är en fasad som inte suger åt sig färgen på samma sätt som en träfasad. Men med rätt färg är det en helt obefogad oro. För det är precis lika lätt att måla med putsfasadfärg om man gör alla underarbeten på rätt sätt. Det spelar inte heller någon roll ifall man tidigare målat fasaden eller om det är en puts med färg i sig som använts. Behöver man lappa och laga så gör man det först. Sedan är det bara att måla och njuta av resultatet.

Med Sadolins Putsfasadfärg Bc 9,31 som är anpassad för putsfasader, får man en färg som går att använda till flera olika underlag. Förutom den putsade fasaden går färgen att använda till sockeln på huset. Men även till andra underlag som betong, lättbetong och skivor av fibercement. Tänk bara på att ett sugande material kan behöva en grundmålning innan påstrykning av putsfasadfärgen sker. Det gäller till exempel om ny puts tillförts. Eller om underlaget av en annan anledning behöver mättas före målning. En annan positiv egenskap med färgen är att den är vattenbaserad. Det underlättar vid såväl målningen som rengöringen av alla verktyg.


Budgetprodukten: Slamfärg Rödfärg

De faluröda stugorna är ett begrepp i sig själv. En historisk påminnelse som ger en känsla av ett enklare liv med större närhet till naturen. Det var en färg som man själv stod och kokade i såväl slott som kojor, med ingredienser som är naturliga och lätta att få tag i. Man kan till och med idag ge sig på att prova det gamla hantverket. Men om man istället vill ha samma resultat utan att behöva koka färgen, så går det utmärkt att gå till affären och köpa en burk istället.

Slamfärg Rödfärg är en färg som inte bara känns naturlig i sina ingredienser utan även ger ett naturligt synligt resultat. Däremot är det viktigt att man vet att detta är en färg som man endast ska måla på helt omålat trä eller på ett trä som tidigare varit målat med slamfärg. Väljer man en slamfärg så är det ett nöje att måla både på grund av sin enkla påstrykning och sin goda doft av linolja. Färgen finns i ett flertal nyanser, men den röda klassiska tonen är den som är vanligast och som de flesta väljer. Såväl till huvudbyggnader som till komplementbyggnader.


Specialaren: Täckfärg Bc Cuprinol

Specialaren: Täckfärg Bc Cuprinol

För att få kallas specialare ska man ha någon kvalitet som sticker ut från mängden. Det kan man verkligen säga om denna listas val. Något av det jobbigaste med underhållet av en fasad är den rengöring som man med jämna mellanrum måste utföra. Det kan vara från jord som stänker upp, våta löv som fastnar eller alger som börjar växa. Men mestadels är det damm som vinden för med sig och som fastnar med tiden. Det blir sedan en perfekt grogrund för all annan smuts. 

Detta är en produkt som har självrengörande egenskaper. Med Cuprinol Täckfärg får man en halvmatt färg för träfasader som håller upp till 16 år. Det är en färg som är lätt att påföra och som man själv kan välja hur många lager man vill stryka på. En god kvalitet då man kanske vill släta ut en yta eller om man vill måla över en nyans med en annan. Det är även en färg som torkar snabbt, vilket kan vara till fördel under de sommardagar då vädret snabbt kan skifta från en timme till en annan. Nästa lager kan påföras redan efter två timmar, vilket gör att man snabbt blir klar och kan hitta på något annat med sin dag.


Våra bubblare

Putsfasadfärg Bm Sadolin

Putsfasadfärg Bm Sadolin

Om man är beredd på att lägga lite extra tid och energi på målningen av fasaden så är Putsfasadfärg Bm Sadolin en perfekt produkt att överväga. Med sin korta torktid på endast en timme är det en produkt som är väl värd att fundera över. Detta speciellt om man vill kunna slutföra sitt projekt inom en ganska snäv tidsram. Färgen är vattenbaserad, vilket också gör att det är lättare att rengöra sina penslar eller sin roller under pågående arbete. Det gör även att det underlättar om man istället vill låta verktygen täckas av en påse för att inte torka mellan strykningarna.

Det som gör färgen till en bubblare istället för en testvinnare är behovet av ett helt rent underlag för att den ska fästa. Det krävs också två strykningar för att få ett bra slutresultat. Kanske kan det även behövas en strykning med en grundfärg men det är något som många putsfärger kräver, så det är inget som får denna färg att sticka ut från mängden. Tänk bara på att noga röra om i burken före du börjar måla. Måla heller aldrig under fem plusgrader eller i en luftfuktighet över åttio procent. Men det är en i övrigt smidig och lätt färg som levererar det den lovar.


Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Fasadfärg Plus Bw Cuprinol

Som bubblare nummer två presenteras en fasadfärg för träfasader som består av en vattenburen oljetäckfärg. En kombination som ger en färg med god täckning, men som samtidigt är lätt att hantera och att måla med. Genom sin kombination av fasadfärg och täckfärg i ett blir Fasadfärg Plus Bw Cuprinol en färg som faller många i smaken. Det är dessutom en mycket hög hållbarhet på färgen som med sina tolv år ger möjlighet att reparera eventuella skador på fasaden under åren. Man kan också använda färgen till nya projekt som kan tänkas dyka upp.

I jämförelse med många andra oljetäckfärger har denna färg en relativt kort torktid på endast åtta timmar. Vill man måla ännu ett varv så går det bra efter tolv timmar. Men med tanke på att det endast behövs en strykning så är det ett mått som man sällan kommer behöva. Med endast en strykning kommer man uppnå en yta som är så pass hård att den till och med klarar av de hårdaste påfrestningarna som vädret kan utsätta fasaden för. Med andra ord är det en produkt som på alla sätt är värd att fundera över när det är dags för nästa målning av fasaden.


Täcklasyr Bw Cuprinol

Täcklasyr Bw Cuprinol

Här är den perfekta färgen för den som inte vill dölja sin träfasad utan istället ta fram all ådring och andra detaljer på ett synligt sätt. Med Täcklasyr Bw Cuprinol får man ett resultat som är täckande men som samtidigt inte tar bort känslan av trä. Det är en produkt som erbjuder ett mycket gott skydd för fasaden samtidigt som den har en lång hållbarhet. Med andra ord får man fördelarna med en mer täckande färg samtidigt som man kan njuta av fördelarna av en mer genomsläpplig färg. Det bästa av två världar med andra ord. 

Det man ska tänka på är att detta är en färg som man gärna får måla på rent trä, eller på trä som är nedslipat så pass att man kan se ådringen. Åtminstone om man vill åtnjuta den trärena känslan som man kan få med färgen. Det är en färg som ofta används vid målning av fasader som har andra träslag än furu. För med hjälp av denna lasyr får man inte bara ett skydd mot sprickor och fuktbildning, utan man håller även ytmögel och alger borta. Något som annars är ett problem om man har ett hus med en helt obehandlad fasad.


Trägrund Utomhus V

Trägrund Utomhus V

Här är grundfärgen som inte går av för hackor! Med hjälp av Trägrund Utomhus V kan man grundmåla i stort sett alla olika typer av träfasader. Antingen det är en helt ny och trären fasad eller om den har varit målad tidigare. Det går till och med att med mycket goda resultat måla på trä som är vakuumimpregnerat. Som grundfärg vill man gärna ha något som biter sig fast ordentligt utan allt för mycket grundarbete eller kamp med strykningen. Här behövs alla ordinarie grundarbeten som slipning av gammal färg och rengöring med målartvätt. Men när allt är gjort och ytan är torr så är det bara att gå igång med påstrykningen. En eller två gånger efter behov.

Fördelen med denna produkt är att den är vattenbaserad och därför lätt att hantera. Men det är ändå en färg som hindrar fuktupptagning och som tränger in i träytan för god vidhäftning. En kvalitet som också gör att färgen blir mer hållbar och att även täckfärgen kommer att fästa betydligt bättre. Utan en bra yta faller hela målningen på eget grepp. Även om det är roligt att måla så kan det vara skönt att slippa göra det allt för ofta.


Sammanfattning

Alla lyckade resultat börjar med en god planering och en kunskap om utförandet. Det gäller även när man ska måla husfasaden. Börja alltid med att kontrollera vilken typ av fasad som ska målas. Om det är en ommålning så bör man ta reda på vilken färg som använts tidigare. Det är nämligen först efter att du har den informationen som du kan gå vidare till att fatta beslut gällande vilken färg som kan användas. Stirra dig inte blind på priset på färgen, utan välj en färg som har det skydd och ger det resultatet som du önskar. Billigt vid inköp kan annars bli dyrt i längden.


Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa fasadfärgen.

Vilken färg ska jag välja till min fasad?

Börja med att ta reda på vilken fasad du har. Om fasaden är målad, ta då gärna med en bit eller flaga till butiken för att ta reda på vilken bas som färgen har. Välj en färg som passar fasaden och som håller så pass länge som du önskar, innan det är dags att måla om igen.

Hur får jag det bästa resultatet?

Slarva aldrig med underarbetet. Ingen yta blir bättre än grunden och om färgen ska hålla så länge som tillverkaren anger så krävs det att färgen har fått de bästa förutsättningarna.

Vilken färg är bäst?

Den bästa färgen för din fasad är den färg som passar fasadmaterialet. Så använd rätt färg för rätt fasadmaterial!

Källor
  • https://www.byggmax.se/fasadf%C3%A4rg-plus-bw-cuprinol-p194653
  • https://www.byggmax.se/putsfasadf%C3%A4rg-bc-93l-p19771
  • https://www.beijerbygg.se/privat/sv/produkter/farg/utomhusf%C3%A4rg/fasadf%C3%A4rg/r%C3%B6df%C3%A4rg-domestic-10l-900148471/
  • https://www.byggmax.se/t%C3%A4ckf%C3%A4rg-bc-cuprinol-p19440#722=30023
  • https://www.byggmax.se/putsfasadf%C3%A4rg-bm-sadolin-p19763#722=36722
  • https://www.byggmax.se/fasadf%C3%A4rg-plus-bw-cuprinol-p194653
  • https://www.byggmax.se/t%C3%A4cklasyr-bw-cuprinol-p19123
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4grund-utomhus-v-vit-p196511
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Cuprinol
Produktnamn
Fasadfärg Plus Bw Cuprinol