Att odla under juli och augusti är en spännande tid för trädgårdsentusiaster. Det är högsäsong för många grönsaker och blommor. Här är en guide om vad du kan odla under dessa månader:

Grönsaker och örter att odla i juli och augusti

Tomater:

Tomater är en av de mest populära grönsakerna att odla under sommarmånaderna. De älskar sol och värme och trivs bäst i väldränerad jord. Välj olika sorter som körsbärstomater, plommontomater och stora biffar. Tomatplantor behöver ofta stöd för att hålla upp de tunga frukterna. Se till att vattna regelbundet och undvik att blöta bladen för att förhindra svampsjukdomar.

Paprika:

Paprika är en annan het favorit för sommaren. De finns i olika färger och smaker, från de söta och saftiga röda, gula och gröna paprikorna till de hetare chilisorterna. Paprika trivs i varmt väder och vill ha full sol. Se till att vattna regelbundet för att undvika att frukterna blir bittra.

Gurka:

Gurkor är krispiga och uppfriskande grönsaker som passar perfekt för sommarpicknicker. De är snabba växter och ger ofta en rik skörd. Gurkor behöver gott om vatten och trivs med att klättra upp längs en trädgårdsställning. Plocka dem när de är unga för den bästa smaken och texturen.

Zucchini och Squash:

Zucchini och squash är kända för sin överflödiga skörd och mångsidighet i köket. Dessa grönsaker växer snabbt och ger massor av frukt under sommarsäsongen. Se till att plocka dem när de är unga och smakrika. Om du har gott om utrymme, kan du prova olika sorter för olika smaker och texturer.

Aubergine:

Aubergine, eller äggplanta, trivs i varmt väder och ger saftiga frukter med en rik smak och textur. De kommer i olika färger och former, inklusive de traditionella lila auberginerna och de mindre vita varianterna. Se till att ge dem full sol och regelbunden vattning för en rik skörd.

Bönor:

Bönor är mångsidiga grönsaker som kan odlas som buskbönor eller klätterbönor. De kommer i olika färger och smaker, inklusive gröna bönor, gula bönor och lila bönor. Skörda dem regelbundet för att uppmuntra till kontinuerlig produktion. Bönor är lätta att odla och trivs i varmt väder.

Sallad och bladgrönsaker:

Sallad, spenat, mangold och andra bladgrönsaker trivs i svalare sommarväder och skugga. Se till att vattna dem regelbundet och plantera dem i områden med delvis skugga för att förhindra att de torkar ut. Dessa grönsaker är perfekta för sallader och hälsosamma måltider.

Basilika och andra örter:

Färska örter, inklusive basilika, koriander och oregano, trivs under sommaren och är oumbärliga för att krydda dina måltider. Plantera dem i krukor eller i trädgårdslandet och skörda bladen regelbundet för att främja tillväxten. Örter ger inte bara smak till dina rätter utan lockar också pollinatörer till din trädgård.

Med dessa grönsaker och örter i din trädgård kan du njuta av en mångfaldig och hälsosam skörd under sommarmånaderna. Se till att ge dem rätt vård och uppmärksamhet för att maximera din trädgårdsproduktion.

Blommor att odla i juli och augusti

Solrosor:

Solrosor är kända för sina imponerande stora blommor och sitt namn som bokstavligen översätts till ”solens ros”. De trivs i soligt läge och är ett vackert tillskott till trädgården. Solrosor finns i olika färger och storlekar, och de kan locka fåglar och insekter till din trädgård. Se till att stödja deras höga stjälkar för att hålla upp de tunga blommorna.

Dahlior:

Dahlior är kända för sina färgstarka och mångfaldiga blommor. De blommar vanligtvis senare under sommaren och är en favorit för många trädgårdsentusiaster. Dahlior finns i en rad olika färger och former, och de är utmärkta för snittblommor. Se till att plantera dahlior i väldränerad jord och stödja deras höga stjälkar.

Zinnior:

Zinnior är färgstarka och lättskötta blommor som blommar under hela sommarsäsongen. Dessa blommor är inte bara vackra att titta på, utan de är också kända för att locka fjärilar och bin till din trädgård. Zinnior finns i en rad olika färger och storlekar och är utmärkta för både trädgårdsplantering och snittblommor.

Cosmos:

Cosmos är charmiga blommor som är lätta att odla och trivs i soligt läge. De finns i olika färger och har en enkel, luftig blomstrande stil. Cosmos lockar bin och fjärilar och kan vara ett värdefullt tillskott till din trädgård under sommarmånaderna. De är också utmärkta för snittblommor.

Lavendel:

Lavendel är känd för sin underbara doft och används ofta för dess aromatiska egenskaper. Dessa blommor trivs i soligt läge och är utmärkta för att locka bin och fjärilar. Lavendelblommor kan torkas och användas för doftande påsar, potpurri eller oljeproduktion. Se till att klippa tillbaka lavendelbuskarna efter blomningen för att uppmuntra ny tillväxt.

Rosor:

Rosor är tidlösa och klassiska blommor som trivs under sommaren och ger enastående skönhet och doft. De finns i många olika färger och dofter och kräver regelbunden vård, inklusive beskärning och vattning. Rosor kan vara utmärkta för att skapa en romantisk trädgårdsatmosfär.

Gladiolus:

Gladiolus är kända för sina imponerande blomkolvar som kommer i olika färger. De är utmärkta som snittblommor och kan lägga till höjd och färg i din trädgård. Gladiolus trivs bäst i väldränerad jord och soligt läge. Plantera lökarna på olika tidpunkter under sommaren för att förlänga blomningssäsongen.

Dagliljor:

Dagliljor, som får sitt namn från det faktum att varje blomma blommar bara en dag, är ändå en vacker och populär sommarblomma. De finns i olika färger och blommar i riklig mängd under sin blomningssäsong. Dagliljor är lättskötta och kräver minimal vård.

Med dessa blommor i din trädgård kan du skapa en färgglad och livfull utomhusmiljö under sommarmånaderna. Se till att ge dem rätt skötsel och kärlek för att njuta av deras skönhet i full blom.

För att lyckas med din odling under juli och augusti är det viktigt att ge dina växter tillräckligt med vatten och näring. Håll också koll på skadedjur och sjukdomar och agera snabbt om du upptäcker några problem. Med rätt vård och uppmärksamhet kan du njuta av en rik skörd av grönsaker och en färgsprakande trädgård av blommor under sommarmånaderna.

Att tänka på när man odlar på sommaren

Att odla på sommaren kan vara givande och njutbart, men det finns några viktiga saker att tänka på för att säkerställa en framgångsrik trädgårdsskörd. Här är fem viktiga aspekter att beakta:

1. Bevattning: Sommaren kan vara torr och varm, och växterna behöver tillräckligt med vatten för att överleva och trivas. Se till att vattna regelbundet och på rätt sätt. Undvik att vattna under de hetaste timmarna på dagen, då vattnet kan avdunsta snabbt. Använd en vattenslang eller droppbevattningssystem för att säkerställa att vattnet når rötterna.

2. Skugga och solskydd: Starkt sommarsol kan vara skadligt för vissa växter. Se till att dina växter får tillräckligt med skugga om de behöver det. Använd trädgårdsparasoller, skuggnät eller plantera större växter som kan fungera som naturligt solskydd. Detta är särskilt viktigt för känsliga grönsaker och blommor.

3. Skadedjurskontroll: Sommaren är högsäsong för skadedjur och insekter. Håll ett öga på dina växter och leta efter tecken på skadedjur, såsom hål i bladen eller skadade frukter. Använd naturliga eller kemiska skadedjursbekämpningsmedel efter behov för att skydda din trädgård.

4. Beskärning och underhåll: Sommaren är en bra tid att beskära dina växter och ta bort döda eller sjuka grenar. Detta främjar tillväxten och luftcirkulationen. Ta också bort ogräs regelbundet för att förhindra att de konkurrerar med dina grödor om vatten och näring.

5. Pollinering: För att säkerställa en god skörd av grönsaker och frukt är pollinering avgörande. Många växter behöver bin, fjärilar och andra pollinatorer för att överföra pollen och främja fruktproduktionen. Plantera blommor som lockar pollinatorer och undvik att använda bekämpningsmedel som kan skada dem.

Genom att vara uppmärksam på dessa fem faktorer kan du skapa en sund och produktiv trädgård under sommaren. Det är också en bra tid att njuta av utomhusaktiviteter och skörda färska grönsaker och frukter direkt från din egen trädgård.