Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Granngården, Odla.nu, Byggmax, Gardenstore & Proffsmagasinet.

Behovet av att kunna klippa av blommor, grenar, kvistar och liknande i en trädgård uppkommer förr eller senare antingen du vill eller inte. Du kanske vill klippa blommor och kvistar till en vacker bukett att ställa i en vas inomhus. Eller så behöver du kunna hålla efter buskar, träd och rabatter så att de håller sin form och inte svämmar över. Det krävs mycket för att ta hand om trädgården, allt från gräsklippare till en häcksax.

Med en riktigt bra sekatör går kapning och klipp som en dans och det känns som om sekatören är en förlängning av handens fingrar. Handtaget kanske är mjukt och ergonomiskt utformat för bästa användning. Men det är inte bara viktigt att få rena och skarpa klipp för enkelheten skull utan även för växtens. Använder du en sekatör med mycket exakta klipp så mår växten som bäst, även om en budgetvariant också kan vara tillräckligt bra för att du ska kunna utföra ditt trädgårdsarbete på ett mycket bra sätt.


Drömprodukten: Premium Sekatör BP 50

Premium Sekatör BP 50

Hög kvalitet och utbytbara skär i en sekatör som andas elegans och ergonomi, men till ett högst rimligt pris.


Mellanprodukten: FISKARS P26 Singlestep

FISKARS P26 Singlestep

Rejäl sekatör med en låg vikt och en yta som gör att du slipper klibbiga beläggningar. Har hål för vristlänk.


Budgetprodukten: Sekatör Med Böjt Skär

Sekatör Med Böjt Skär

Ett pris så lågt att det borde vara omöjligt att tillverka en sekatör för, men ändå en produkt med både finesser och goda funktioner.


Specialaren: Sekatör Felco 4

Sekatör Felco 4

Alla delar går att byta ut och det finns även ett hölster i läder att köpa till. Sekatören har alla finesser som finns samt stor kapdiameter.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Premium Sekatör BP 50

Premium Sekatör BP 50

Som en dröm ligger listans drömprodukt Premium Sekatör BP 50 stabilt och fint på sin plats i handen med de rejäla aluminiumhandtagen. Det är en sekatör av mycket hög kvalitet och med en design som andas elegans. Sekatören är också kraftfull och kan klippa grenar med hela 24 mm i diameter, vilket är mer än de flesta.

Här finns även en hel del finesser, som ett exakt snitt genom utbytbara skär för olika sorters arbeten. Välj rätt för stjälkar, kvistar eller grenar och få ett perfekt och professionellt resultat. Det övre skäret är precisionsslipat i rostfritt stål, för styrka och en lång hållbarhet. Bottenskäret är smitt och kan därmed lätt slipas om vid behov. Det finns även savspår och trådkapare som extra bra och kloka finesser, samt två olika fattningar som gör att du lika lätt kan använda sekatören till såväl grövre som mindre klipp.


Mellanprodukten: FISKARS P26 Singlestep

FISKARS P26 Singlestep

Som mellanprodukt på listan återfinns en sekatör som vet sin plats och inte skäms för sig. FISKARS P26 Singlestep är en sekatör som har ett mycket bra grepp och även finesser som sticker ut. Med en beläggning av PTFE får du en minskad friktion på det klippande skäret och en minskad risk för beläggning av kåda och sav. Denna funktion är mycket arbetsbesparande vid klipp som annars till slut känns som att klippa i tuggummi.

Klippkapaciteten är på 22 mm som är den vanligaste tjockleken för sekatörer, och längden är 208 mm. Med en vikt på 196 g är det en sekatör som är stabil och kraftfull, men samtidigt lätt att använda under längre arbetspass. Här finns även ett hål för vristlänk för en ännu enklare och smidigare användning. Det är en sekatör som har det som behövs och som har undvikit lyxiga finesser.


Budgetprodukten: Sekatör Med Böjt Skär

Sekatör Med Böjt Skär

Det kan inte bli mycket billigare än listans budgetprodukt Sekatör Med Böjt Skär. Till ett pris som en stor kopp kaffe får du en sekatör som ändå har finesser, god funktion, ergonomi och hållbart material. Med rostfritt stål kan det inte gå fel, och speciellt för verktyg som kommer i kontakt med fukt är det ett fantastiskt material. Samtidigt går det också att slipa så att det blir en vass sekatör med exakta klipp.

Här har också den ena klingan belagts med teflon för att skapa ett klibbskydd. Det gör att sav och kåda inte fastnar och slutligen skapar en tuggummi-liknande yta. Skänklarna har softgrip, vilket innebär maximal komfort och händer som inte snabbt börjar värka. Längden på sekatören är 200 mm och hamnar därmed storleksmässigt i samma spann som de flesta andra. Ett bra och mycket prisvärt köp inom området.


Specialaren: Sekatör Felco 4

Sekatör Felco 4

Det är inte lätt att sticka ut och bli specialare på en lista över sekatörer, men ändå har Sekatör Felco 4 lyckats med det konststycket. Här får du en lätt men ändå stabil sekatör som faller inom ramen för standardsekatörer. Storleken passar sig bäst för de lite större händerna, men då är den också mycket bekväm och lätt att använda även under långa arbetspass.

Det är en sekatör som lätt skär grenar ända upp till 25 mm i diameter, vilket är det största på vår lista. Det blir dessutom mycket rena och exakta snitt som skadar växten så lite som möjligt och får den att läka snabbt. Sekatörens alla delar går att byta ut om något börjar slitas ut eller skulle gå sönder. Skärlängden är 210 mm och vikten på sekatören ligger på 301,4 g. Läderhölster för lätt förvaring finns att köpa till.


Bubblare

Sekatör med bygel Grouw

Som listans bubblare nummer ett presenterar vi Sekatör med bygel Grouw som är en mycket bra och bekväm sekatör. Priset är så pass lågt att det knappt kan bli lägre, men ändå är det en sekatör som gör sitt arbete lätt och enkelt. Designen andas en retro-känsla med sina svängda skalmar som ger sekatören både en bekväm arbetsställning och en yttre skönhet. Skalmarna kan låsas och låsas upp och det finns även ett motgrepp som skydd mot taggar. Materialet i sekatören är rostfritt stål och handtaget är i aluminium.


Sekatör Felco 6

Sekatör Felco 6

Listans bubblare nummer två tar ett steg upp i pris men som ändå är fullt rimligt för en produkt som Sekatör Felco 6. Materialet är härdat stål och gör att du får en sekatör som har en mycket god skärpa som dessutom håller mycket länge. Hållbarheten i stort är också mycket lång och sekatören ger det där rena och precisa snittet som gör att växterna håller sig friska och vackra. Här kan du beskära grenar ända upp till 20 mm och alla delar som slits på sekatören kan enkelt bytas ut. 


Sekatör 22 Cm – Professionell

Sekatör 22 Cm - Professionell

På platsen för bubblare nummer tre har vi beslutat oss för att placera Sekatör 22 Cm – Professionell. Det är som namnet antyder en sekatör som är i proffsklass och som går att använda till allt du behöver inom trädgårdsskötsel. Skäret är extra skarpt och hållbart med en titanbeläggning som enkelt klarar grenar upp till 20 mm i diameter. Skänklarna är tillverkade av oxiderad aluminium med en yta som gör att du får en maximal komfort. Storleken ligger på 22 cm, vilket innebär att den är generöst tilltagen även där. 


Sekatör Sidoskär Serva

Sekatör Sidoskär Serva

Då har vi kommit till listans sista bubblare, Sekatör Sidoskär Serva, som är en sekatör där extra fokus har lagts på ergonomi och precision. Sekatören är vinklad med sidoskär för att du enkelt ska komma åt att klippa av grenar på ett enkelt och bra sätt. Handtaget är mjukt och tillverkat i aluminium för ett extra bra grepp. Däremot är bladen av härdat stål som dessutom i det övre bladet har fått ett överdrag av PTFE, som förebygger mot beläggning av kåda och sav. Sammantaget är det en sekatör som kräver mindre kraft för att klippa.


Sammanfattning

Det finns sekatörer inom ett ganska stort spann prismässigt. Skillnaderna mellan de olika är storleken och materialet, men även design och möjlighet att byta ut vissa delar, eller alla. Det finns även en del sekatörer som har beläggning för att undvika att kåda och sav lägger sig som en klistrig yta på skäret. Och bland olika modeller och märken kan det skifta stort mellan vilka funktioner och finesser som man som tillverkare har valt att satsa på. Det finns trots det ingen sekatör som sticker ut allt för mycket med sitt pris eller sin utformning.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa sekatören.

Vad ska jag tänka på när jag väljer den här produkten?

Inför ett köp av en sekatör är det viktigt att du ser över din redskaps-park för att ta reda på exakt vad det är som du behöver i en sekatör. Kanske räcker det med en enklare sekatör som du endast klipper blommor till buketter med. Eller så behöver du en rejälare modell som du till och med kan klippa ganska tjocka grenar och kvistar med.

Vad är en bra sekatör?

Sekatören som är bra är bekväm att hantera, bekväm att hålla i och klarar att klippa av blommor, kvistar och andra tunnare och mindre växtdelar.

Vad är en dålig sekatör?

En dålig sekatör är en som klibbar ihop av kåda och sav. Det är inte heller en bra sekatör om den är slö och obekväm att hålla i. Får du ont i handen utan att du ens lyckats kapa en kvist, så är det en riktigt dålig sekatör.

Källor
  • https://www.odla.nu/shop/premium-sekator-bp-50.html
  • https://www.proffsmagasinet.se/tradgard-fritid/tradgardsredskap/sekatorer-och-grensaxar/fiskars-p26-singlestep-sekator-med-sidoskar-2470093
  • https://www.byggmax.se/sekat%C3%B6r-med-b%C3%B6jt-sk%C3%A4r-p159050
  • https://www.gardenstore.se/sekator-felco-4
  • https://www.granngarden.se/sekator-med-bygel-grouw/p/1167998
  • https://www.granngarden.se/sekator-felco-6/p/1009867
  • https://www.byggmax.se/sekat%C3%B6r-22-cm-professionell-p159053
  • https://www.byggmax.se/sekat%C3%B6r-p159170
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Premium
Produktnamn
Sekatör BP 50