Att designa och inreda din altan, balkong eller uterum kan vara en fantastiskt rolig och kreativ upplevelse. Men det kan också vara en utmaning om du inte har gjort det tidigare. De oändliga möjligheterna kan vara både överväldigande och spännande. Vill du skapa en mysig fristad eller öppna upp för en känsla av rymd och ljus? Funderar du över om du bör överflöda med blommor och dekorationer eller hålla det enkelt och stilrent? Ska du matcha eller blanda mönster och färger? Här är några tips för att hjälpa dig skapa din drömaltan.

1. Känn ditt syfte: Planera för de som kommer att använda altanen

Innan du börjar inreda är det viktigt att tänka på vem som kommer att använda altanen och hur den kommer att användas. Är det mest för dig själv, familjen, eller för att underhålla gäster? En altan som är barnvänlig kanske kräver speciella överväganden, medan en altan för avkoppling och socialt umgänge behöver en annan strategi. Anpassa din design och möbler efter behoven hos de som kommer att njuta av altanen mest.

 • Om du har små barn, överväg att skapa en lekområde med säkra och roliga leksaker. Lägg till en liten sandlåda eller en barnpool för sommardagar.
 • Om altanen är huvudsakligen en plats för att umgås med vänner, se till att ha tillräckligt med sittplatser och en funktionell grill eller matplats.

2. Välj din stil: Definiera din designestetik

Bestäm dig för en designstil som speglar din personlighet och smak. Det finns en mängd olika stilar att välja mellan, från marint och skandinaviskt till färgglatt och eklektiskt. Utgå från din personliga preferens och vad som passar bäst för omgivningen.

 • För en strandig eller skärgårdsinspirerad känsla kan du använda marina färger som blått och vitt, tillsammans med nautiska dekorationer som rep och ankare.
 • Om du föredrar en minimalistisk stil, överväg att använda en palett av neutrala färger och enkel, modern möblering.

3. Lägg till växter och blommor: Skapa en frodig atmosfär

En altan blir oftast mer levande och trivsam med lite grönska. Du kan välja allt från små krukväxter till stora utomhusväxter. Hängande växter, klättrande växter och växter på golvet ger olika dimensioner till din altan. Kom ihåg att inte överdriva om du vill ha en minimalistisk känsla.

 • För en tropisk touch kan du använda palmer och ormbunkar i stora krukor eller plantera färgglada blommor som hibiskus och bougainvillea.
 • Om du har en liten altan kan vertikala trädgårdar eller hängande krukor vara ett smart sätt att maximera grönskan utan att ta upp golvyta.

4. Sätt upp sitt- och liggplatser: Skapa en avslappnad atmosfär

Förvandla din altan till en bekväm plats att koppla av genom att välja rätt sittmöbler. Beroende på utrymmet kan du inkludera stolar, soffor eller solsängar. Se till att möblerna är praktiska och bekväma.

 • Om du vill skapa en avslappnad atmosfär kan du använda mjuka och bekväma utemöbler med kuddar och filtar.
 • För en mer formell altan kan du överväga en matplats med ett stort bord och stolar för middagar under stjärnorna.

5. Tänk på hängning: Skapa en rolig och avkopplande atmosfär

Om du har tillräckligt med utrymme kan en hängmatta eller en gungstol vara en rolig och avkopplande addition till din altan. De är särskilt populära bland barn och tonåringar.

 • En hängmatta ger en känsla av semester och kan vara en perfekt plats att läsa en bok eller ta en tupplur.
 • En gungstol är ett utmärkt sätt att sätta tonen för en avkopplande stund på altanen.

6. Lägg till kuddar och textilier: Skapa extra komfort och stil

För att göra din altan extra mysig, investera i några mjuka kuddar och filtar. Dessa kan också ge en känsla av ombonad komfort.

 • Välj utemöbeltyger som är tåliga och lättskötta, så de kan stå emot väder och vind.
 • Mjuka kuddar och filtar kan även användas för att lägga till färg och mönster till din altaninredning.

7. Belysning: Skapa rätt stämning

Tänk på belysning både för praktiska ändamål och stämning. Solcellslampor är ett energieffektivt alternativ för att ljusa upp din altan på kvällen. Ljuslyktor kan också skapa en romantisk atmosfär.

 • Installera någon form av utomhusbelysning för att möjliggöra användning av altanen även på kvällarna.
 • Överväg att använda ljusslingor eller ljuslyktor för att skapa en mjuk och inbjudande atmosfär.

8. Överväg insynsskydd: Sekretess eller solsken?

Beroende på din plats och dina preferenser kan du fundera över om du vill ha insynsskydd eller om du föredrar mer sol. Insynsskydd kan vara bra om du har grannar nära eller om du vill ha en känsla av avskildhet. Det finns många alternativ att välja mellan.


Frågor och svar

Vilka är några bra materialval för utemöbler på altanen?

Hållbara material som tål utomhusmiljön inkluderar teakträ, rotting, aluminium och rostfritt stål. Kompositmaterial och konstrotting är också populära alternativ som kräver minimalt underhåll.

Hur kan jag skapa skugga på min altan under varma dagar?

För att skapa skugga kan du använda parasoll, markiser, pergolor eller solsegel. Träd och stora växter kan också erbjuda naturlig skugga om du har plats för dem.

Vilka blommor är lämpliga för en altan med begränsat solsken?

Blommor som trivs i skuggiga eller delvis skuggiga förhållanden inkluderar impatiens, balsamin, fuchsior, och olika typer av murgröna. De ger färg och liv till din altan utan att kräva direkt solljus.

Hur kan jag säkerställa att min altan är säker för barn och husdjur?

För barns säkerhet bör du använda räcken eller grindar om din altan har höjdskillnader. Undvik att placera små föremål som utgör kvävningsrisk inom räckhåll. För husdjur, se till att eventuell tråd eller nät är tillräckligt säkert för att förhindra olyckor.

Vad är några kreativa sätt att använda belysning på altanen?

Förutom traditionell belysning kan du använda LED-ljusslingor längs räcken eller pergolor för en stämningsfull atmosfär. Solcellslampor i olika former kan sättas längs vägen eller hängas upp i träd. Ljuslyktor eller facklor kan också skapa en unik belysningseffekt.