Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Skånskabyggvaror & Byggmax.

Utomhusfärg har både estetiska och vårdande egenskaper. Både husfasad, trädäck, altan och staket behöver underhållas och målas för att förbli vackra och skyddas mot väder och vind. Ett hus som inte och målas om riskerar att drabbas av fuktskador och mögel. Därför kan man inte bara ta hänsyn till utomhusfärgens kulör utan man måste även ta hänsyn till färgens kvalitet. En bra utomhusfärg för husfasader, altaner, trädäck och staket ska skydda mot väder och vind men även hålla mögel och fukt borta. Utbudet av utomhusfärger på marknaden är stort med många olika typer av färger, lasyrer, oljor och blandningar i varierande kvalitet. Vissa miljövänliga med noll påverkan på miljön medan andra är mer åt det andra hållet. 

Det är inte alltid så lätt att veta vilken utomhusfärg man ska välja. Det finns många faktorer som kan spela in och som kan vara avgörande, som exempelvis ekonomi, material och om det är trä, betong eller puts. Vilken typ av färg ytan har målats med tidigare, hållbarhet, underhåll och mycket mer. Här följer en lista med färger i olika prisklasser och som alla har sina för- och nackdelar. Några med naturliga ingredienser, andra med syntetiska. Vi hoppas den ska hjälpa er att hitta den utomhusfärg som passar bäst för det som ni ska måla.


Drömprodukten: Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm

Drömprodukten: Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm

En fantastisk halvmatt kvalitetsfärg avsedd för träfasader utomhus och som ger ett vackert uttryck. Färgen sitter kvar riktigt länge och skyddar de ytor som har målats under lång tid. 


Mellanprodukten: Trägrund Utomhus V

Detta är en vattenbaserad alkydoljefärg för grundmålning av träfasader utomhus. Det är en dryg färg som täcker bra och skyddar fasaden mot fukt. 


Budgetprodukten: Träfärg 237 Cuprinol

Budgetprodukten: Träfärg 237 Cuprinol

En halvmatt färg avsedd för trä utomhus och som är enkel att applicera då den både är droppfri och täcker bra. Den är baserad på alkydolja som både är vattenavvisande och väderbeständigt.


Specialaren: Olja För Trädäck Bona

Specialaren: Olja För Trädäck Bona

Detta är en träolja avsedd för att skydda både altan, trädäck och andra snickerier utomhus. Koncentrationen av vegetabiliska oljor skyddar virket mot fukt under lång tid och förhindrar sprickbildning.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm

Drömprodukten: Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm

Ett vackert hus förtjänar en vacker färg som dessutom vårdar fasaden och hjälper till att hålla huset friskt. Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm gör detta men i paketet ingår även allt annat som man behöver då man målar vilket är väldigt praktiskt. Man får med en täckfilt för att skydda ytor från spill, maskeringstejp för snygga kanter och övergångar, praktisk burköppnande rörpinne och två fasadpenslar av bra kvalitet i olika storlekar. 

Drömprodukten: Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm

Detta är en lättarbetad akrylatbaserad halvmatt färg i vit kulör anpassad för träytor utomhus som fasader, staket och andra utomhusytor av trä. Färgen har en normal torktid under lagomt varmt och torrt klimat vilket gör att man snabbt har hela huset ommålat och färdigt. Den halvmatta färgen klär dessutom in träfasaden vackert och har bra täckförmåga vilket gör att färgåtgången är väldigt liten. Detta är en färg med ett lite högre pris men med en ekonomisk åtgång. Den höga kvaliteten på färgen gör också att den fäster bra och sitter kvar länge. Beroende på hur pass mycket fasaden utsätts för stark sol och tufft väder kan den hålla i upp till femton år.


Mellanprodukten: Trägrund Utomhus V

Mellanprodukten: Trägrund Utomhus V

En bra utomhusfärg för fasader, altaner, staket och utomhusbyggnader ska skyddas mot både sol, vind, regn och hålla huset eller träytan fri från mögel och fukt. Trägrund Utomhus V skyddar träfasader bra och förhindrar att fukt tränger in i virket med svampangrepp eller alger som följd. Det är en vattenburen alkydoljegrundfärg med bra täckförmåga som lämpar sig bra för grundmålning av trä, och som ger ett bra underlag för att sedan måla på med andra fasadfärger. 

För att fasaden ska kunna ta tillvara färgens alla goda egenskaper måste den först rengöras och blanka ytor sandpappras innan man stryker på färgen. Då färgen bildar ett fuktavvisande lager på träet är det viktigt att man även kontrollerar fuktigheten i virket innan man börjar måla så att man inte stänger inne fukten. Annars kan målningen få helt motsatt effekt än det var tänkt och man drabbas av mögelskador. Fuktkvoten ska vara högst 16% och är den mer måste ytan få torka ytterligare innan man kan börja stryka på färgen. När man målar ska man låta färgen sugas in i träet ordentligt och vara extra noga med ändträet. Då får man ett bra skydd som håller huset friskt i många år. 


Budgetprodukten: Träfärg 237 Cuprinol

Budgetprodukten: Träfärg 237 Cuprinol

Det är viktigt att man inte väntar med att måla om husets fasad då annars fukt kan tränga in i träet och orsaka problem som är betydligt större och dyrare att åtgärda än att måla om fasaden. Träfärg 237 Cuprinol är ett bra budgetalternativ med ett väldigt bra pris som dessutom är utmärkt att måla direkt på träet med.  Den är baserad på alkydolja och färgen är enkel att arbeta med då den är droppfri och har väldigt bra täckförmåga. 

Cuprinol träfärg är ett bra val för trä utomhus, och har god fästförmåga både på omålat trä eller trä målat med olje- eller alkydfärg. Resultatet blir vackert med fin lyster och färgen täcker ytan bra och gör verkligen sitt jobb och håller fukten borta. Dessutom har färgen en bra väderbeständighet vilket gör att fasaden håller i många år. Detta är en färg som behöver lite längre tid på sig att torka. Man behöver därför vara lite mer noggrann då man planerar in fasadmålningen och ha koll på väderleksrapporten. Men det uppvägs av priset och att färgen har så bra täckförmåga att man klarar sig med endast två strykningar. 


Specialaren: Olja För Trädäck Bona

För att skydda utemöblerna i trä eller uteplatsens trädäck mot de speciella väderförhållanden som råder i vårt land är det nödvändigt att behandla virket med en träolja. Detta måste dessutom göras årligen. En bra olja ger ett skydd mot väder och vind men även mot mögel och gör att man kan njuta av sitt trädäck och andra trädetaljer i många år. Olja För Trädäck Bona har just dessa egenskaper och är en träolja för snickerier utomhus som består av ett koncentrat av flera vegetabiliska oljor. Tillsammans ger oljornas olika egenskaper en överlägsen impregnering som skyddar både altan, trädäck och andra snickerier utomhus i många år. 

Oljan är lättarbetad och tränger bra in i träet utan att dölja dess naturliga ådringar och den torkar snabbt. Det riktigt fina med träoljan är att produkten arbetar naturligt och förstärker träets fibrer och motståndskraft så att vatten inte tränger in i virket. Dessutom verkar träoljan förebyggande och risken för sprickbildning, skevhet och slagningar i träet minskar. Detta är en träolja som man gärna stryker på det soliga trädäcket då den även innehåller ett UV-skydd. Ett trädäck som behandlas med denna olja håller sig i gott skick länge.


Våra bubblare

Rödfärg Midun

Rödfärg Midun

Finns det något mer svenskt än en faluröd stuga? Denna färg är en riktig svensk klassiker tillverkad efter gammalt recept med miljövänliga och naturliga ingredienser. Dessutom är den både billig och snygg. Den får sin vackra mättade lite mörka röda färg tack vare ett särskilt järnoxidpigment. Färgen innehåller inte bly eller andra tungmetaller och är därför inte skadlig varken för människor, djur eller natur. Den är avsedd för att strykas på ohyvlat trä utomhus eller trä som tidigare har målats med slamfärg. Färgen fäster inte alls på hyvlade blanka ytor, asfaboard eller ytor som är målade med andra typer av färg. 

Rödfärg Midun är en lite modernare slamfärg som har fått en skvätt linolja i sig. Det gör den både vårdande och mer lättarbetad och enkel att stryka på fasaden, planket, staketet eller vad det nu kan vara. Färgen innehåller också ett antimögelpreparat som motverkar uppkomsten av mögel och alger. Ska man måla på nytt virke grundar man först med slamfärg som är utspädd med lite vatten innan man sedan stryker på nästa lager. Torktiden är endast en timme och bara regnet håller sig borta har man snabbt målat om både hus, uthus och staket. 


Puts- & Betongfärg V

Puts- & Betongfärg V

Det är viktigt att välja rätt färg till husets fasad, annars riskerar man att huset blir sjukt. Detta är en prisvärd, vacker, helmatt vattenbaserad färg perfekt för fasader av puts och betong. Tack vare färgens otroliga egenskaper är den väldigt lättarbetad och enkel att stryka på. Den ger en bra grund samtidigt som den även skyddar bra mot fukt. Färgen har så goda skyddande egenskaper mot fukt att den även kan användas inomhus på särskilt fuktutsatta betongväggar i exempelvis källarutrymmen och garage. Puts- & Betongfärg V unika egenskaper gör att fukten inte binds i fasaden utan tillåter den att andas fritt. 

Färgen fungerar bra att stryka på både omålade och målade ytor, men är det en ny yta man ska måla får man inte glömma att betongen eller putsen först måste härda färdigt och åldras i minst två månader. För att färgen ska ge ett fullgott skydd mot fukt och mögel behöver den strykas på i två lager, men man ska heller inte måla mer då för många strykningar också påverkar luftgenomsläppningen negativt. Något som i värsta fall kan få till följd att fukt i stället binds i fasaden och orsakar skador.


Svensk Slamfärg

Svensk Slamfärg

Detta är en modern och snygg svart slamfärg tillverkad på klassiskt vis avsedd för utomhusbruk. Den matta svarta kulören gifter sig fint med omgivningen och en fasad målad med denna färg blir en del av naturen som den omges av. För att rå på problem med alger och mögel, som har blivit allt vanligare på senare år på grund av förändrade temperaturer och luftkvalitet, innehåller färgen också ett anti-mögelpreparat. Trots detta är Svensk Slamfärg en miljövänlig färg som varken är skadlig för människor eller miljö. 

Färgen är verkligen prisvärd och har en snygg mättad svärta som gör strukturen i träet rättvisa och snarare lyfter det. Då det är en slamfärg med järnoxidpigment och linolja och med ett bindemedel bestående av vetemjöl fäster den bara på ohyvlat trä eller trä som tidigare målats med samma typ av färg. Men det är en färg som är enkel att stryka på med pensel och som man inte behöver dalta med. På en omålad yta räcker det med att man spär ut första lagret färg med lite vatten.


Linoljelasyr Bitus Linax Royal

Linoljelasyr Bitus Linax Royal

När man ska lasera är det viktigt att kulören som man väljer fungerar med den träyta som man ska måla. Detta då den slutliga kulören påverkas av virkets nyans då trälasyr inte är täckande. Linoljelasyr Bitus Linax Royal är en trälasyr med naturlig linolja som ger träet en vacker yta samtidigt som den verkar vårdande. Detta gör att virke målat med denna lasyr kräver mindre underhåll. Dessutom skyddar lasyren mot UV-strålning. 

Med tiden slits eller tvättas oljan i lasyrens yttre skikt bort av väder och vind. Beroende på var huset ligger och hur utsatt det är sker detta ungefär efter 6-12 år. Då räcker det med att man bättrar på lasyren med linolja som är ofärgad eller färgad beroende på hur mörk man vill att fasaden ska bli. Detta innebär att ett hus som en gång målats med Linoljelasyr Bitus Linax Royal är väldigt lätt att underhålla och det till ett ekonomiskt fördelaktigt pris.


Sammanfattning

Olika material kräver olika typer av färg. Det finns inte en utomhusfärg som passar till alla slags material. Färg kan också påverka ytans struktur olika och framhäva träet mer eller mindre. Väder och vind påverkar också hur länge en utomhusfärg håller och att välja en som är lätt att underhålla kan både underlätta arbetet och vara mer ekonomiskt. Att välja rätt utomhusfärg kan faktiskt vara helt avgörande om huset ska hålla sig friskt och även finnas kvar i flera generationer. Detta betyder att färgens kvalitet och särskilda egenskaper är viktigare än om man lyckas hitta rätt kulör. 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa utomhusfärgen.

Vad ska man tänka på då man väljer utomhusfärg?

Man ska välja en utomhusfärg som är anpassad efter det material som man ska måla och som skyddar ytan mot väder och vind och förhindrar att fukt letar sig in. 

Vad är en bra utomhusfärg?

En färg som skyddar bra mot fukt och som är enkel att underhålla. Det är bättre att välja en billigare färg som skyddar bra men kanske inte lika länge som en dyr än att vänta för länge med att måla om. 

Vad är en dålig utomhusfärg?

En färg som inte ger ett tillräckligt skydd mot fukt och mögel eller som täcker dåligt. Det är dåligt att det fortfarande finns färger på marknaden som innehåller skadliga giftiga ämnen trots att vi idag vet bättre och att en bra färg inte behöver innehålla miljöfarliga ämnen.

Källor
  • https://www.skanskabyggvaror.se/uterum/tillbehor-uterum/farg-till-stommar/farg-till-panelvagg/teknos-fargpaket-264894/
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4grund-utomhus-v-vit-p196010
  • https://www.byggmax.se/tr%C3%A4f%C3%A4rg-237-cuprinol-p192630
  • https://www.byggmax.se/olja-f%C3%B6r-tr%C3%A4d%C3%A4ck-bona-p65967
  • https://www.byggmax.se/r%C3%B6df%C3%A4rg-r%C3%B6d-p19852
  • https://www.byggmax.se/puts-betongf%C3%A4rg-v-vit-p197021
  • https://www.byggmax.se/svensk-slamf%C3%A4rg-svart-p19855
  • https://www.byggmax.se/linoljelasyr-bitus-linax-royal-p684015
Summering
product image
Betyg
1star1star1star1star1star
Betyg
5 based on 3 votes
Varumärke
Teknos
Produktnamn
Teknos Färgpaket För Panelvägg 3110 X 800 Mm