Jordgubbar är en av de mest älskade och populära bären som finns, och att odla dem i din trädgård är både tillfredsställande och läckert. I denna omfattande guide kommer vi att utforska alla aspekter av att odla jordgubbar, från plantering till skörd, för att säkerställa att du kan njuta av dessa söta och saftiga bär direkt från din egen trädgård.

Jordgubbar

Förberedelse och planering

Innan du sätter igång med odlingen av jordgubbar är det viktigt att förbereda dig och din trädgård på rätt sätt.

1. Välj rätt plats:

 • Jordgubbar trivs bäst i fullt solsken, så välj en plats i trädgården där de får minst 6-8 timmar solljus per dag.

2. Jordförberedelse:

 • Förbättra jorden genom att gräva upp den och blanda i kompost eller annat organiskt material för att öka dränering och näringsinnehåll.

3. Sortval:

 • Det finns olika jordgubbssorter att välja mellan, inklusive tidiga, mellersta och sena sorter. Välj en sort som passar din klimatzon och smakpreferenser.

4. Planteringsmetod:

 • Du kan välja att odla jordgubbar från plantor eller från frön. Plantor är den enklare och vanligaste metoden.

5. Planteringsdjup:

 • När du planterar jordgubbsplantor, se till att kronan (där bladverket möter roten) är nivå med markytan.
Jordgubbar

Skötsel av jordgubbar

För att säkerställa att dina jordgubbar trivs och ger en riklig skörd, är rätt skötsel avgörande.

1. Vattning:

 • Håll jorden fuktig men inte blöt. Undvik att vattna bladen, eftersom fuktiga blad kan öka risken för sjukdomar.

2. Gödsling:

 • Använd en balanserad gödselmedel när växterna börjar blomma och fortsätt att gödsla en gång i månaden under växtsäsongen.

3. Jordtäckning:

 • Täck marken runt jordgubbsplantorna med ett lager halm eller halm för att hålla jorden fuktig och förhindra ogräs.

4. Beskärning:

 • Klipp bort döda blad och gamla blomställningar efter skörden för att främja ny tillväxt.

5. Skadedjurskontroll:

 • Håll ett öga på skadedjur som sniglar, fåglar och löss. Använd naturliga metoder eller miljövänliga bekämpningsmedel vid behov.
Jordgubbar

Skörda dina jordgubbar

Att veta när och hur man ska skörda jordgubbar är viktigt för att få de bästa smakupplevelserna.

 • Skörda jordgubbar när de är helt mogna och har utvecklat sin karakteristiska färg. Plocka dem försiktigt genom att hålla i stjälken och dra uppåt.
 • Skörda dina jordgubbar tidigt på morgonen när temperaturen är svalast. Detta ger de bästa smakerna och längre hållbarhet.
 • Om du inte tänker äta dina jordgubbar omedelbart, förvara dem i kylskåp så snart som möjligt efter skörden för att förhindra försämring.
 • Områden med mycket solsken och regelbunden bevattning ger de mest saftiga och söta jordgubbarna.

Förhindra sjukdomar och skadedjur

För att lyckas med din jordgubbsodling är det också viktigt att förhindra och hantera sjukdomar och skadedjur.

 • Mögelsvamp och gråmögel: Dessa är vanliga svampsjukdomar som kan påverka jordgubbar. För att förebygga dem, undvik att vattna över bladen och se till att det finns tillräcklig luftcirkulation runt plantorna. Om du märker tecken på mögelsvamp eller gråmögel, ta bort de drabbade bladen eller frukterna och använd ett lämpligt svampmedel.
 • Sniglar och fåglar: Sniglar älskar att äta jordgubbar och kan snabbt förstöra en skörd. Använd snigelfällor eller naturliga avskräckningsmedel som krossad äggskal runt dina plantor. För att skydda mot fåglar, använd nätfiltar eller skrämmor.
 • Bladlus och trips: Dessa skadedjur kan suga saft från jordgubbsväxterna och sprida sjukdomar. Använd naturliga rovdjur som nyckelpigor eller såpa och vatten för att bekämpa dem.

Förberedelse för vintern

Att förbereda dina jordgubbsplantor för vintern är viktigt för att säkerställa överlevnad och en god skörd nästa år.

 • Mulcha: Efter den första frosten, täck jorden runt jordgubbsplantorna med ett tjockt lager mulch, som halm eller löv. Detta hjälper till att isolera rötterna och skydda dem från kylan.
 • Beskärning: Klipp bort allt dött lövverk efter den första frosten. Detta minskar risken för sjukdom och mögelproblem under vintern.
 • Skydd mot skadedjur: Kontrollera plantorna noggrant och vidta åtgärder om det behövs för att förhindra skadedjur från att övervintra och skada dina jordgubbar.

Förnya dina plantor

Jordgubbsplantor är mest produktiva under de första åren efter plantering. Efter några säsonger kan skörden minska. För att bibehålla en bra skörd, överväg att förnya dina plantor.

 • Löpare: Jordgubbsplantor skapar naturligt löpare, vilka är små utlöpare som kan bli nya plantor. Du kan försiktigt separera dessa och plantera dem på nya platser för att förnya din jordgubbsodling.
 • Nya plantor: Förnya din jordgubbsodling genom att köpa nya plantor med fräscha rötter och sjukdomsfritt material från en pålitlig plantskola.
Jordgubbar

Variation i jordgubbssorter

Det finns många olika jordgubbssorter att välja mellan, och varje sort har sin unika smak, storlek och mognadstid. När du planterar jordgubbar, överväg att inkludera olika sorter för att förlänga skördsäsongen och variera smakerna.

 • Tidiga sorter: Dessa ger tidiga skördar och är perfekta för att kickstarta säsongen.
 • Mellansäsongssorter: Dessa ger kontinuerliga skördar under mitten av säsongen.
 • Senare sorter: Sena sorter ger jordgubbar på sensommaren och tidig höst.
 • Små, söta sorter: Om du föredrar små, söta jordgubbar, leta efter sorter som ’Alpine’ eller ’Mara des Bois’.
 • Stora, saftiga sorter: För de som gillar stora och saftiga jordgubbar, prova ’June-bearing’ eller ’Everbearing’ sorter.

Med dessa tips och råd i åtanke kommer du att vara väl rustad för att odla jordgubbar som är både hälsosamma och läckra. Så gräv i jorden, plantera dina jordgubbsplantor och se fram emot en riklig skörd av de mest smakfulla bären som trädgården har att erbjuda.


Frågor och svar

Kan jag odla jordgubbar i krukor eller behållare?

Ja, jordgubbar kan odlas i krukor eller behållare med rätt jordblandning och dränering. Detta är särskilt användbart om du har begränsat utrymme.

Vilken är den bästa sorten för att odla jordgubbar?

Det beror på din klimatzon och personliga preferenser. Populära sorter inkluderar ’Strawberry Sonata,’ ’Albion,’ och ’Everbearing.’

Hur beskär jag mina jordgubbsplantor?

Beskär dina jordgubbsplantor genom att ta bort döda blad och gamla blomställningar efter skörden. Detta kommer att främja ny tillväxt.

Hur skyddar jag mina jordgubbar från fåglar?

Använd nätfiltar eller skrämmande metoder som reflekterande objekt för att hindra fåglar från att äta dina jordgubbar.

Kan jag spara frön från mina jordgubbar och odla nya plantor?

Ja, du kan spara frön från jordgubbar, men det är vanligare och enklare att odla nya plantor från plantor eller löpare som bildas från moderplantan.