Begravningen, vid alla tillfällen då blommor ges bort, är utan tvekan den där det är viktigast att allt är perfekt. Inte för att det finns några specifika lagar att följa, utan för att du vill hylla de avlidna på största möjliga sätt. Blommor för begravningar finns i en mängd olika stilar, inklusive handbuketter, begravningskransar och sorgbuketter. Då måste du tänka på en lämplig formulering för begravningsblommorna, och du vill göra det så bra som möjligt. Det är lätt att ställa orealistiska förväntningar på sig själv och sin bukett – trots allt handlar det om blommor. Förhoppningsvis kan vår korta vägledning och de blomsterförsäljare vi rekommenderar vara till nytta, åtminstone när det gäller begravningsblommor.

Blombud till begravningen

När du tänker på begravningsblommor tänker du förmodligen på kransar som du får från en blomsterhandlare och placerar bredvid kistan i begravningskapellet eller ovanpå graven. Men det är inte det enda alternativet. Det är möjligt att skicka blombud direkt på begravningen. Det vanligaste rådet från blomsterleveranser är att lägga din beställning dagen före begravningen för att säkerställa att dina blommor kommer i tid. Kontakta begravningsbyrån eller motsvarande för att se hur detta fungerar innan du beställer.

Blommor till begravningen: sunt förnuft och artighet

Det är verkligen helt enkelt en fråga om sunt förnuft och inredning när det gäller begravningsblommans etikett. Stämningen vid de flesta begravningar är högtidlig, och blommorna bör spegla detta. Med andra ord inte alltför vågade och färgglada arrangemang. Det är också en bra idé att diskutera blomsterarrangemang med begravningsbyrån: ofta bringas begravningskransen av närmaste sörjande, medan de mer avlägsna släktingarna och vännerna erbjuder mindre sorgbuketter eller till och med ensamma rosor.

Begravningskrans

När det gäller blommor för begravning är begravningskransen kanske det första jag tänker på. Kransar läggs i allmänhet på kyrkogården av närmaste sörjande, till exempel maken eller barnen. Mindre handblommor förväntas av de andra gästerna. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte har samma pretentiösa begravningskrans tradition som till exempel USA.

Kistdekoration

Ett alternativ till en begravningskrans är en begravningsprydnad. Begravningsdekorationer finns i både höga och låga versioner, beroende på utrymmet där begravningen kommer att äga rum. Det är ofta de anhöriga som ordnar dessa, med begravningsbyrån som hanterar all logistik.

Kistbukett

Termen ”begravningsbukett” avser en mängd mindre buketter som används för olika ändamål under och efter begravningen. Det finns medelstora arrangemang som kallas bundna buketter som läggs nära kistan eller på graven. Handblommor är mycket mindre och läggs på kistan eller kastas i graven. Kondolensbuketter liknar begravningsblommor, men de presenteras för familjen som en stödgest under hela sorgeprocessen.

Text för kondoleanskortet som är lämpligt

Allt som tjänar målet att hedra avgångna och trösta familjerna kan användas som en lämplig text för kortet. Det bästa du kan göra är att skriva något som visar ditt förhållande till de döda, till exempel en berättelse om en tid då han eller hon gjorde något som du alltid kommer att minnas med glädje. När en vän eller familj går bort är det bara minnen kvar som orden på kortet lätt kan påminna dig om.

Det är enkelt att skicka begravningsblommor via internet.

Oavsett om du är en nära släkting eller en trevlig arbetskamrat, kan det vara extremt svårt att ordna logistiken för en begravning. Alla blomsterarrangemang kan lämnas i händerna på en av de blomsterförsäljare vi rekommenderar, eftersom de har den kunskap som krävs för att göra allt så perfekt som möjligt. Det är enkelt att skicka blommor till en begravning online. Få det att hända och frigör tid till mer viktiga saker. Läs mer om hur du beställer begravningsblommor på https://begravningsblommorna.se