Att starta en blogg är ett av de bästa sätten att bygga upp en publik, sprida dina idéer och kanske tjäna lite (eller mycket) pengar samtidigt som du gör det du älskar. 

Att komma igång och ta de första stegen kan kännas som en stor utmaning. Att bygga en webbplats, planera ditt innehåll och hitta rätt affärsmodell är bara några av de uppgifter du måste göra för att lyckas.

Vad handlar din blogg om?

Det faktum att du är här och läser den här artikeln betyder att du redan har en ganska bra idé om vad du vill att din blogg ska handla om – du ska starta en blogg om friluftsliv! Men du måste gräva lite djupare för att bestämma vad exakt du vill att din blogg ska åstadkomma. Ska du starta en utomhusblogg för barn? En blogg om jakt på storvilt? En blogg om robotgräsklippare?

Om du bestämmer dig för vad du vill att din blogg ska handla om specifikt kan du ange tonen och styra ditt arbete med att skapa innehåll från början.

Hitta din nisch

När du skapar en ny blogg måste du hitta din nisch. Detta är det hörn av marknaden som du har mest kunskap om, den plats där du kan etablera dig som en absolut auktoritet. Om du försöker ta dig an Outside på en gång kommer du att upptäcka att du möter en konkurrens som i princip är oslagbar.

Namnge din blogg

När du har hittat din nisch är det ett bra tillfälle att börja fundera på ett namn för din blogg. Du vill välja ett namn som är lätt att använda som varumärke och som är tillgängligt. Använd det här verktyget för domännamn för att kontrollera om ditt namn är tillgängligt. Om det är det, ta det innan någon annan får det först.

Märka din blogg

De starkaste och mest minnesvärda företagen bygger på ett starkt varumärke. När du utvecklar ditt varumärke bör du tänka på vad ditt företag står för. Kunder och klienter letar efter företag som har ett övertygande varumärke, lika mycket som de handlar efter produkter och tjänster av hög kvalitet.

Hitta din publik

Att ha en god uppfattning om vem som kommer att läsa din blogg är ett av de bästa sätten att veta vilken typ av innehåll du ska skapa, hur du ska utforma det och, i slutändan, hur du ska få fler följare. Med en tydlig förståelse för din nisch bör det vara mer naturligt att förstå din publik.

Att hitta din målgrupp – de personer du vill ha som hänger på din blogg – handlar inte bara om statistik och demografi. Det kräver en djupare förståelse för vilka dessa människor är och vad de vill ha. Din målgrupp är de personer som du skriver till när du skriver din blogg.

Skriver du till en målgrupp som drömmer om att ge sig ut i vildmarken, men som aldrig har satt sin fot utanför staden? Eller skriver du till en publik som lever och andas friluftsliv? Oavsett vilken nisch du väljer måste du känna din målgrupp för att se till att du skriver på ett sätt som når dem.

Hur kommer du att presentera ditt arbete?

När de flesta människor tänker på att skapa en blogg tänker de på skrivet innehåll på en sida. Det finns dock flera olika sätt att presentera dina idéer på din blogg, beroende på ditt ämne och din målgrupp. Varje blogg kommer att trivas med olika format, så det är viktigt att du noga tänker igenom hur du bäst presenterar ditt innehåll innan du börjar.

Du behöver variation på din friluftsblogg – en rad olika strategier för att leverera innehåll är precis hur man bloggar i dag. Även om det är helt normalt att ha en preferens när det gäller att skapa innehåll, kommer du och din publik att gynnas av dina ansträngningar att diversifiera. Om du älskar att skriva långa artiklar eller ta foton, fortsätt med det. Men försök dig också på andra typer av innehåll som du är mindre bekant med. Genom att sträcka ut dig själv håller du bloggandet intressant och utmanande, och du kommer att locka till dig en större publik genom att erbjuda lite av varje typ av innehåll som folk söker.