Hur man gör sin egen örtträdgård

Har du någonsin funderat på att göra din egen örtträddgård? Man behöver inte ha ett hus med en trädgård utan man kan även odla härliga, färska örter i krukor och ha på balkongen eller alternativt i fönsterna. Bor man i ett hus eller en lägenhet med uteplats, är det givetvis optimalt för en större örtträdgård med allt från basilika, timjan, dill, koriander och mycket mer. De flesta kryddor trivs i väldränerad jord och går därför utmärkt att odla i kruka men man ska se till att krukan är lite större så växten får utrymme. Färska örter är fantastiskt gott att använda i matlagningen och ger en mycket mer fyllig smaksättning jämfört med kryddor som är torkade i burk. Vill man kan man också torka sina egna örter efter behov och förvara. Vill man få fantastisk inspiration till att använda färska örter till hemlevererade matprodukter finns HelloFresh att tillgå med tidsparande leveranser och minskat matsvinn. En fördel är om man bor i hus eller villa, att placera örtträdgården nära köket. Då kommer man garanterat använda den oftare.

Örtträdgård i hus eller lägenhet

Bor man i hus eller villa, har man mer utrymme att odla en örtträdgård. Det första man ska se till är att välja en lämplig plats för sin örtträdgård. Med lämplig menas att se till att platsen ligger där solen ligger på större delen av dagen. Nästa steg är att bygga upp en liten kulle med hjälp av stenar och grus och gärna planteringsjord som är uppblandad med lite sand. Man bör också se till att skapa en liten rabatt längst fram med en mer näringsrik jord blandad med kogödsel. Det är viktigt att hålla planteringen fuktig tills örtplantorna har etablerat sig och vuxit till sig.

Man ska tänka på att örter som behöver mer kväve som till exempel citronmeliss, basilika och mynta, ska planteras i stenpartiets framkant. Övriga örter placeras på kullens baksida.

När det är dags att använda örter för matlagning finns inget klokare och bekvämare alternativ än att beställa hem mat till dörren med Billiga-Matkassar.se som har samlat de bästa leverantörerna!

Bor man i lägenhet och har en balkong kan man med fördel plantera örterna direkt i krukor som är rymliga. Det finns speciell örtjord som är anpassad till just kryddplantor.