Jag har länge sysslat med att brygga öl själv hemma, och det är ingenting som jag ångrar. Det finns knappt något bättre än att få till sitt eget perfekta öl och njuta av ett glas i svalkande kvällssol! Många av mina vänner har även fått upp intresset för denna aktivitet och frågar mig ständigt ”hur börjar jag brygga öl hemma?” Jag skulle vilja svara ”det är bara att börja!” men jag vet att jag själv hade lite svårt att sätta igång. Något jag saknade var en kort guide till ölbryggning när jag började, så, varför inte skriva en själv? Så här kommer den: en kort guide till ölbryggning! 

  1. Förberedelser: Införskaffa rätt utrustning, gärna av bra kvalitet för att även få en bra kvalitet på ölet. Rengör all din utrustning innan du börjar! 
  2. Mäskning: Malt innehåller stärkelser som omvandlas till socker när man mäskar, vilket görs genom att blanda ungefär 3 liter vatten per kg malt. Se till att blandningen håller rätt temperatur i ca 1 timme, och när detta är klart har en söt vätska blandats. Den här vätskan är själva vörten. Det går lätt att hitta billig malt på Internet och andra råvaror du behöver för att börja. 
  3. Lakning: I det här steget sköljer du vörten som du fick fram i föregående steg. Vörten sköljs sakta med ca 80 grader varmt vatten, och man gör detta för att skölja ur allt socker. När lakningen är klar så häller man över vörten till kokkärlet. 
  4. Kokning: Koka vörten i minst 1 timme. Under den här tiden så ska du även tillsätta humle, och den humlen du tillsätter i början ger en beska till ölet och den som man tillsätter senare ger ölet smak och arom. 
  5. Kylning: Kyl ner vörten till önskad jästemperatur. Vilken temperatur beror på vilket sorts öl du brygger. 
  6. Jäsning: För över vörten till ett jäskärl och tillsätt jästen. Under jäsprocessen så omvandlas sockret till alkohol, och samtidigt så omvandlas vörten till öl. Jäsningen tar ca 2 veckor. 
  7. Flasktappning: När ölet jäst färdigt så ska ölet tappas upp i flaskor. Tillsätt socker för att skapa kolsyra i ölet. 

Hoppas det här hjälper dig att börja brygga öl hemma!