
Den lilla maltskolan
En av de vanligaste huvudingredienserna i öl är malt. Dessa ölsorter framställs genom mältning av sädeskorn, vilket innebär att kornen fuktas så att de kan gro för att efter några dagar torkas och rostas. Det är under mältningen som det bildas smakämnen och jäsbart socker som omvandlas till alkohol, så ur det har perspektivet känns det som att själva mältningen är ganska viktig, eller hur? I alla fall jag anser att en öl är som godast när det finns lite alkohol i den.
Visste du att det är malten som bestämmer ölets färg? Om man till exempel vill ha en mörk öl så behöver man använda chokladmalt eller karamellmalt, och till en ljus öl kan man använda pilsnermalt. Sen finns det även flera olika klasser av malt och olika sorters sädesslag som malten är gjord av. Malt och mältning är en hel värld för sig och när jag började brygga öl hemma så hade jag svårt att avgöra vilken malt jag skulle använda mig av. Det är lätt att få tag i billig malt, men man vill ju inte lägga pengar på något som man inte vet hur det används, eller hur? Så därför tänkte jag rabbla upp några klasser och vad de används till – varsågoda!
- Basmalt. Den här malten används som bas till ölet, och malten i ölet ska helst bestå av 80-100 % av basmalt. Du behöver använda basmalt för att brygga öl hemma, annars kommer det bli väldigt svårt att få fram ett gott öl. Några vanliga ölsorter på basmalt är pilsner malt, viennmalt och pale ale malt.
- Karamellmalt. Använd karamellmalt om du vill ha en sötare smak på ölet, eller en mörkare färg. Den här malten bidrar med färg, konsistens och smak så det passar väldigt bra att använda till hemmabryggning.
- Rökt malt. Som det låter på namnet så används den här malten till att få en rökigare smak. Man ska inte använda allt för mycket av den här malten, kanske bara 2-3 %.
- Rostad malt. Vill du brygga ett unikt öl? Satsa på rostad malt då eftersom du då kan brygga öl som smakar allt ifrån choklad till lakrits, till och med kaffe! Det går till och med att rosta malt själv, men det är nog lättare att satsa på att köpa ett färdigrostat.
