Bikarbonat, eller bakpulver, till trädgården funkar utmärkt till både det ena och det andra. Som rengöring till trädgårdsmöbler och grill. Extra plus att mördarsniglar hatar bikarbonat!

Att bikarbonat är extremt effektivt när det kommer till rengöring är ett välkänt faktum vid det här laget. Bikarbonat är även extremt effektivt i trädgården som rengöring såklart, men även som bekämpningsmedel. Tvärt emot vad man kanske kan tro så är bikarbonat billigt om du köper storpack. Är du en frälst användare av bikarbonat både inom- och utomhus ska du definitivt införskaffa ett storpack bikarbonat. Sedan är det bara att gå loss, helt miljövänligt men inte desto mindre effektivt!

Bakpulver – rengöring av grill

1. Bikarbonat rengör effektivt fett och ingrodda matrester på grillgallret. Gnugga grillgallret med en fast smet på bikarbonat och vatten. Låt torka och skrapa bort resterna. Vid djuprengöring sänker du ner gallret i en stark blandning av bikarbonat och vatten. Låt stå, skölj och torka av gallret.

2. Bikarbonat rengör även hela grillen effektivt. Häll en blanding med vatten och bikarbonat i grillen och låt verka över natten. Skölj sedan noga och torka av. Avsluta med att strö ett tunt lager bikarbonat i botten på grillen, motverkar lukt samt förhindrar stekflottet att ta eld.

Bakpulver – mot sniglar

3. Sniglar avskyr basiska ämnen som bikarbonat. Ett effektivt sätt att hålla trädgården fri från mördarsniglar är att hälla ut en jämn linje bikarbonat runt de växter som sniglarna favoriserar.

Bikarbonat – bekämpningsmedel

4. Har du problem med mögelsvamp i trädgården? Blanda 1 tesked bikarbonat per fyra liter vatten. Spreja på utsatta ställen.

5. En svag blandning av bikarbonat och vatten sägs hålla parasiterna borta från tomatplantor. Dessutom sänker bikarbonat syrahalten i skörden, vilket ger sötare och mer smakrika tomater.

6. Oönskad mossa och gräs kan finnas mellan terrassplattor till exempel. Strö bikarbonat direkt på stället du vill hålla fritt. Borsta sedan ner pulvret i skårorna mellan plattorna med en kvast. Saltet motverkar moss- och gräsväxten.

Denna artikel är skriven i samarbete med renochfino som arbetar bland annat med kontorsstädning i stockholm.